Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Domu zdravlja Čakovec predstavljen pilot projekt, a ministru Berošu prezentirani podaci o ulaganjima u zdravstvenu skrb Međimurske županije

Datum objave: 29. lipnja 2023.

Župan Matija Posavec sastao se s ministrom Vilijem Berošem upoznavši ga s opsegom ulaganja Međimurske županije u svoje zdravstvo, osobito Županijsku bolnicu Čakovec uz poruku da se nada da 1. siječnja neće biti zaustavljeni projekti koje je Županija pokrenula u cilju daljnjeg razvoja svog zdravstvenog sustava

Danas se župan Međimurske županije Matija Posavec u Domu zdravlja Čakovec sastao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem na predstavljaju pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda koje Ministarstvo propagira pod sloganom „Zdravlje je prvo“.

Župan Posavec upoznao je ministra s rezultatima najvećeg ulagačkog ciklusa u međimursko zdravstvo ikad: „Unazad pet godina u naše zdravstvo uložili smo uistinu mnogo, no u odnosu na druge regije u Hrvatskoj to smo morali učiniti vlastitim snagama, bez pravog odgovora i praćenje države.  Nastavit ćemo taj razvojni put bez obzira na reforme u zdravstvu i nove zakone. Energetskom obnovom bolničkih zgrada, koja upravo završava, zaključujemo najveći ulagački ciklus u međimursko zdravstvo ikad. Završavamo i uređenje prostora Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije stvarajući uvjete za razvoj tamošnjeg nastavnog centra“, rekao je župan te ministra upoznao s činjenicom da je Međimurska županija započela projekt formiranjapalijativnog centra u zdravstvenom kompleksu u Čakovcu u kojem će se također graditi suvremeni prostor za sve zdravstvene laboratorije - žilu kucavicu zdravstvenog sustava - u cilju još više razine usluge za pacijente te još boljih uvjeta rada za zdravstvene djelatnike.

Idućeg tjedna potpisujemo ugovore za rekonstrukciju Odjela neurologije Županijske bolnice Čakovec. Apeliram na ministra da svi projekti koje smo započeli i koje ćemo započeti se neće zaustaviti nego upravno suprotno - biti snažno podržani od strane ministarstva. Nadamo se da će država prepoznati specifičnosti na koje adekvatno odgovaramo te nas početi i pratiti snažnijom i poštenijom podrškom“, poručio je župan Posavec ministru Berošu.

Župan se osvrnuo i na ravnomjernost ulaganja u sve segmente našega zdravstva te naglasio da Međimurska županija osnažuje i primarnu zdravstvenu zaštitu jer na taj način rasterećuje cijeli sustav. Da se lako ne zaboravi - Izgrađena je nova zgrada Doma zdravlja, potom je Međimurska županija adaptirala ambulante primarne zdravstvene zaštite, uredila prilazne ceste, te energetski obnovila sve objekte u zdravstvenom kompleksu, razvila jedan od najjačih centara intervencijske kardiologije u Hrvatskoj, uz što je nedavno završena i obnova zgrade Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Kao Županija koja nosi status prijatelja djece, odavno je osiguran i besplatan boravak roditelja uz hospitalizirano dijete.  Uz navedeno, u Županijskoj bolnici obnovljeni su odjeli dnevne bolnice te abdominalne i dječje kirurgije, psihijatrije, fizikalne medicine te pedijatrije i rodilišta. Kupljen je uređaj za magnetnu rezonanciju te izgrađen zaseban objekt za njega. Županija iskazuje potrebu za novim CT uređajem, sustavom praonice te nastaviti obnavljati vozni park saniteta i hitne pomoći.

PREVENTIVNI PREGLEDI

Pet hrvatskih županija, među kojima i naša, uključuje se u  pilot projekt preventivnih pregleda Ministarstva čiji su nositelji domovi zdravlja. Na konferenciji za novinare ministar Beroš i ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh predstavili su projekt: „Projekt će u Međimurju provoditi deset timova te će u naredna tri mjeseca biti pregledano 200-tinjak osoba“, istaknula je doktorica Pleh.

Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je da će se pilot projektom obuhvatiti četiri posto građana u pet županija, starijih od 40 godina, koji tijekom zadnje dvije godine nisu posjetili svog obiteljskog liječnika. „Zahvaljujem Domu zdravlja Čakovec, te poglavito županu na uključivanju u naš pilot projekt“, dodao je ministar.

Na našem području pacijenti će se pozivati na preglede na tri lokacije – u Dom zdravlja u Čakovcu te ambulante u Kotoribi i Prelogu gdje će ih dočekivati medicinske sestre te uzimati uzorke za osnovne nalaze, nakon čega se pacijenti, prema potrebi, upućuju obiteljskom liječniku. Pozive na preventivne preglede građani će primati iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Župan Matija Posavec dodao je da je Međimurje i u preventivi najjače u Hrvatskoj te podsjetio na podatak da se godinama upravo u našem kraju najviše žena odaziva na preventivne mamografske preglede iz nacionalnog programa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content