Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Centar znanja Međimurja uspješan primjer korištenja europskih fondova

Datum objave: 29. lipnja 2023.

Danas su na konferenciji za medije izneseni podaci o završetku I. faze radova na infrastrukturi Poslovnog parka Međimurje, vrijedni 418.390,26 eura, čime su ulaganja u Centar znanja u proteklom desetljeću dosegnula 20 milijuna eura, te najavljen bogat program povodom desete obljetnice ulaska u Europsku uniju.

Završeni su obimni radovi na dijelu infrastrukture u Poslovnom parku Međimurja te kao novi doseg u revitalizaciji kompleksa bivše vojarne u Čakovcu predstavljeni danas na konferenciji za novinare. Konferenciji su, uz župana Matiju Posavca, predsjednika županijske Skupštine Dragutina Glavinu te pročelnicu Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr. sc. Anitu Perešin, prisustvovali predstavnici izvođača radova, te direktori agencija i ustanova koje djeluju u Poslovnom parku i predstavljaju generator snage naše Županije za privlačenje sredstava iz europskih fondova.

Ususret 1. srpnju i desetoj obljetnici članstva u Europskoj uniji okupili smo se u Centru znanja Međimurja, mjestu koje predstavlja izvrstan primjer uspješne revitalizacije bivšeg vojnog kompleksa. Međimurskoj županiji ulazak u EU nije bio cilj, već šansa za dodatne razvojne impulse, a na ovom primjeru se zorno vidi kako šanse koristimo. U Centru znanja danas djeluju i stvaraju nove vrijednosti - znanstveni centri, Međimursko veleučilište sa studentskim domom, razvojne agencije, ustanove te Palača turizma – simbol naših potencijala, te je Centar postao mjesto sinergije gospodarstva i obrazovanja. Od zapuštenog, derutnog prostora stvorili smo centar u kojem dnevno cirkulira tisuću ljudi. Težimo daljnjim koracima u revitalizaciji ovog prostora koji će sutra okupljati i puno više ljudi,“ naglasio je župan Matija Posavec dodavši da je u deset godina u prostor Centra znanja uloženo više od 20 milijuna eura!

Ivan Vinković, direktor MIN-a, iznio je podatke o netom završenim radovima na infrastrukturi Centra, vrijednima 418.390,26 eura „Riječ je o prvoj fazi u kojoj je izvedena kanalizacija, te uređena prometnica na dijelu od upravne zgrade do ulaza u kompleks iz Ulice 34. inženjerijske bojne. Modernizirana je rasvjeta, pripremljena infrastruktura za punionice električnih vozila te izvedeno 260 metara prometnica unutar kompleksa i uređeno parkiralište“, pojasnio je Ivan Vinković, dodavši da je u od 2008. u ovaj prostor uloženo više od 105 milijuna kuna.

Obratili su se i direktori razvojnih agencija Međimurske županije sumiravši dosege u proteklom desetljeću. Međimurska energetska agencija sa sedam stručnjaka u svom timu zaslužna je za sve energetske obnove javnih objekata, među kojima i čitav niz škola Međimurske županije, sufinanciranih sredstvima europskih fondova, naglasio je direktor MENEA-e Alen Višnjić  te dodao „Od 2013. do danas MENEA je provela ukupno 11 EU projekata ukupne vrijednosti 8,6 milijuna eura, od čega je budžet MENEA-e iznosio 895.000,00 eura.

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović dodala se REDEA profilirala u regionalnog koordinatora i razvojnu agenciju u kojoj radi 19 stručnjaka. Tijekom prvog desetljeća članstva u EU REDEA je provela ili sudjelovala u provedbi više od stotinu projekta. „U posljednjih 10 godina pripremili smo, proveli ili savjetovali korisnike za ukupno 103 projekta vrijednosti 107 milijuna eura, a za privatne korisnike proveli smo 49 projekata vrijednih 14.620.940,23 eura“, istaknula je Sandra Polanec Marinović te dodala da su u evaluaciji trenutno još 53 projekta vrijedna 61,2 milijuna eura i to: rekonstrukcija i prenamjena Feštetićeva dvorca u Pribislavcu u interpretacijski centar te izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Međimurske županije te projekta vezana uz uređenje zelenih površina.

Dio Centra znanja Međimurja je i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje s poslovnim inkubatorom u kojem djeluje 60   poduzeća s više od stotinu zaposlenih, zatim MIN – Međimurje, investicije, nekretnine – poduzeće za upravljanje imovinom Međimurske županije, Turistička zajednica MŽ-a te još jedan ponos naše Županije - Razvojno-edukacijski centar za Metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec, jedini znanstveno-istraživački centar u Hrvatskoj kojeg je osnovala regionalna samouprava.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content