Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen spomendan Dan neovisnosti

Datum objave: 25. lipnja 2023.

U povodu Dana neovisnosti, spomendana Hrvatskog sabora, koji se do prije nekoliko godina slavio kao državni praznik, svijeće kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u čakovečkom Perivoju Zrinskih, zapalili su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Tog 25. lipnja 1991. godine Hrvatski je sabor, temeljem rezultata referenduma provedenog mjesec dana ranije, donio Odluku o pokretanju postupka o razdruživanju od ostalih jugoslavenskih republika.

Bila je to prva u nizu odluka koje su rezultirale današnjom neovisnom i europskom Hrvatskom. Na istoj Sjednici, Sabor je donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. U dogovoru s međunarodnim posrednicima, određen je tromjesečni moratorij na primjenu Odluke, no rat koji je ubrzo uslijedio, pokazao je da do dogovornog i mirnog razlaza bivših republika neće doći. Odmah po isteku moratorija, 8. listopada 1991. godine, Hrvatski je sabor raskinuo sve državno-pravne veze s ostalim republikama. Taj datum obilježavamo kao Dan Hrvatskog sabora.

Autor teksta: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content