Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sajamski prostor Mesapa ovoga vikenda u duhu kulturne baštine Međimurja

Datum objave: 24. lipnja 2023.

„Međimurska škrinjica“ – Sajam međimurskog blaga, kulture i običaja ovog je vikenda širom otvorio svoja vrata i u dva dana na prostoru Mesap-a dočarava ljepotu i bogatstvo običaja, tradicije i kulture našeg Međimurja.

Dvodnevna sajamska manifestacija po prvi put na jednom mjestu predstavlja sva blaga Međimurja na jednom mjestu, a pa se tako predstavljaju brojne udruge, općine i OPG-ovi s područja Međimurske županije. Posjetitelji su danas mogli uživati u izložbi oltimer vozila koju su pripremili članovi Oldimer kluba Međimurje, izložbi malih životinja ali i upoznati autohtonog međimurskog konja.

Direktorica Mesap-a Tonka Rajter zahvalila je svim izlagačima i gostima iz Slovenije i Srbije koji su povjerili povjerenje ovom projektu „Mamičina škrinjica jedinstvena je sajamska manifestacija koja predstavlja Međimurje na jednom mjestu - kraj marljivih i radišnih ljudi i kraj u kojem je ljubav prema Međimurju duboko utkana u nama.“

„U ova dva dana predstavljamo ono najbolje što nudimo u našem Međimurju – sajam je prilika svima nama da čuvamo našu tradiciju, ali i da kroz razmjenu ideja još više unaprijedimo naš kulturni i društveni razvoj,“ rekao je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji sajma.

„Međimurje je otok između dvije rijeke i svoje blago čuva u škrinjici, no to blago naše baštine, kulture i tradicije trebamo prezentirati i usmjeriti prema javnosti, ovaj sajam je odlična ideja koju moramo čuvati i pretvoriti u tradiciju“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako svako naše mjesto – općina i grad mogu ispričati svoju priču, otvoriti svoju škrinjicu s blagom, „Prva željeznička pruga u Kotoribi, tradicija međimurske popevke kroz Tetu Lizu u Donjoj Dubravi, čipkarstvo u Svetoj Mariji, zlatarstvo u Donjem Vidovcu, rijeka Drava u Prelogu, dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, dr. Vinko Žganec u Vratišincu, tradicija tiskarstva i cekeraštva u Nedelišću, naftaštvo i rudarstvo u Murskom Središću, vinarstvo i Sveti Jeronim u Štrigovi, skelarstvo u Murskom Središću.. to je ono što moramo čuvati i prenositi na generacije koje dolaze iza nas – jer ako izgubimo naše blago i tradiciju izgubit ćemo naš identitet.“ istaknuo je župan.

Program otvorenja svojim su nastupom uveličali Ines Celinger te mališani iz Dječjeg vrtića Zvončić Nedleišće.

„Međimurska škrinjica” otvorena je u subotu 24. lipnja i nedjelju 25. lipnja od 9 do 18 sati, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content