Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana konstituirajuća sjednica Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije

Datum objave: 23. lipnja 2023.

Nakon provedenih izbora za članove Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije 7. svibnja 2023. godine, u petak je u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana Konstituirajuća sjednica.

Od ukupno 3.931 birača upisanih u popis birača, glasovanju je pristupilo 1.115 birača, odnosno 28,36%. Važećih listića bilo je 1.036, odnosno 93.08%, dok je nevažećih bilo 77, odnosno 6,92%.

Na Konstituirajućoj sjednici, članice i članovi izabrali su predsjednika Vijeća i njegovog zamjenika, pa će te funkcije naredne četiri godine obnašati Matjaš Oršuš kao predsjednik i Elvis Kralj kao zamjenik.

Obraćajući se vijećnicama i vijećnicima, Matjaš Oršuš istaknuo je kako pred Vijećem stoje četiri godine rada i truda te ih je pozvao na  aktivno djelovanje unutar svojih zajednica i suradnju s institucijama na području Međimurske županije. Pozvao je zajedništvo jer je ono ključno za rješavanje problema s kojima je romska zajednica suočena.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić naglasila je kako Vijeće svoju dužnost obavlja  u interesu svih članova romske zajednice i pozvala ih da svojim primjerom potaknu i ostale na poštivanje zakona, na društveno prihvatljivo ponašanje, završetak obrazovanja i zapošljavanje, a u konačnici i iseljavanje iz romskih naselja. „Vaša je uloga puno veća no što se naizgled čini i upravo je Vaša zadaća aktivnim djelovanje utjecati na stvaranje boljih uvjeta u romskim naseljima, ali i suživota u Međimurskoj županiji“, istaknula je.

Kao članovi Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije izabrani su Dragan Bogdan, Radovan Balog, Vjeran Balog, Ljubo Ignac, Danica Balog, Danijel Ignac, Matjaš Oršuš, Damir Đurđević, Dušan Ignac, Branko Cikatić, Dubravka Balog, Zora Balog, Krešo Balog, Kristijan Tadić, Snježana Ignac, Elvis Kralj, Emil Oršuš, Senada Oršuš, Alen Oršuš, Snježana Kralj, Davor Oršuš, Vida Oršuš, Sanja Kovačić i Maja Oršuš.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content