Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prekrasnom priredbom obilježeno 40 godina neprekinutog rada KUD-a Belica

Datum objave: 18. lipnja 2023.

Članovi Kulturno umjetničkog društva Belica, danas su obilježili važnu obljetnicu – 40 godina neprekidnog rada. Naime, Kulturno umjetničko društvo Belica osnovala je 2.ožujka 1983. godine skupina entuzijasta i štovatelja narodnih pjesama i plesova s namjerom čuvanja i prenošenja narodne baštine i običaja na mlađe generacije.

Zahvaljujući svojim vrijednim članovima, društvo nije posustalo u svom radu, društvo je u svojih 40 godina djelovanja proslavilo mnoge uspjehe, ali se isto tako uspješno nosilo s brojnim izazovima. Danas KUD Belica broji 70-ak članova koji svoje slobodno vrijeme posvećuju osnovnom cilju – očuvanju narodnih izričaja svojeg kraja te promicanju Međimurske baštine širom regije. KUD djeluje u tamburaškoj, folklornoj i dramskoj sekciji.

Belički kudovci za svoje su sumještane pripremili prekrasnu priredbu kojom su obilježili svojih 40 godina rada.  Prvi su na pozornicu stupili tamburaši i Patricija Juračić koja je otpjevala beličku "himnu“ – pjesmu Kalamper, nakon čega je uslijedila zajednička pjesma svih članova.

Folklorni sastav je su uz pratnju tamburaškog sastava izveo splet pjesama i plesova izvornog i koreografiranog folklora. Tamburaši su publiku oduševili skladbom kojom će se ove godine predstaviti na državnom natjecanju, a svojim vokalnim sposobnostima još jednom su oduševili Karlo Čeh i Patricija Juračić, nastupila je i dramska sekcija koja je odigrala predstavu „Gustuvaje“.

Belički folkloraši u svojih 40 godina djelovanja bilježe mnogobrojne nastupe diljem Hrvatske, ali i inozemstva na kojima izvode međimurske plesove te plesove iz ostalih dijelova Hrvatske.  Folklorna sekcija KUD-a Belica nastupila je u četiri serijala „Lijepom našom“ te su redoviti sudionici županijskih i državnih smotri na kojima postižu zapažene rezultate. Ove godine su na Županijskog smotri izvornog folklora dobili pohvale stručnog žirija kao najkompletniji sastav te će u kolovozu predstavljati Međimursku županiju na Državnoj smotri izvornog folklora.

Tamburaški sastav koji djeluje u sklopu KUD-a, također su osvajači brojnih nagrada – tako se mogu pohvaliti s 2 srebrne i 2 zlatne plakete s Međunarodnog festivala tamburaške glazbe, a jedini su sudionici svih do sada održanih županijskih smotri tamburaških orkestara i sastava u Mačkovcu. 2019. godine primili su najviše županijsko priznanje – nagradu „Zrinski“ za promicanje kulturne baštine Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content