Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

115. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji – rasprava o poreznoj reformi i njezinom utjecaju na gospodarstvo. Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj na čijem području nema prireza

Datum objave: 14. lipnja 2023.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u utorak, 13. lipnja 2023. godine održana je 115. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji na kojoj se raspravljalo o poreznoj reformi i njezinom utjecaju na gospodarstvo te kretanju na tržištu rada u Međimurskoj županiji.

Sjednicu je otvorio predsjednik GSV-a Elvis Novak rekavši da je Vlada Republike Hrvatske predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, s primjenom od 1.1.2024. godine, ali će općine i gradovi sami moći povećati iznos poreza na dohodak i na taj način kompenzirati prihod od prireza. „Ovom reformom povećat će se minimalna plaća što je pohvalno, no značajnih promjena neće biti.“

O prijedlogu nove porezne reforme govorio je župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši kako je Međimurje jedina županija u Hrvatskoj u kojoj nijedna općina i grad nemaju prirez, što znači da u onom dijelu na koji kao lokalna samouprava možemo utjecati postoji maksimalno porezno rasterećenje. "Izvorni proračun i dalje koristimo za pomoć građanima kroz niz potpora učenicima i njihovim roditeljima, umirovljenicima, studentima i udrugama, a kapitalne projekte realiziramo uspješnim korištenjem europskih sredstava. Novim Zakonima predviđa se mogućnost općinama i gradovima da sami propišu visinu porezne stope poreza na dohodak, no smatram kako nema potrebe da se on poveća, te u tom smjeru ide i preporuka prema općinama i gradovima", istaknuo je župan.

Dopredsjednik GSV-a, Ivan Senčar naglasio je da pozdravlja svaku vrstu rasterećenja poslodavaca, uz upozorenje da je ipak riječ o kozmetičkim mjerama „Iznijeli smo niz prijedloga u ime Hrvatske udruge poslodavaca, no naša rješenja nisu prihvaćena."

U raspravu se uključila Sanja Ostroški, članica GSV-a istaknuvši da izdvajanja iz osobnih dohodaka za zdravstvo nisu dobro iskorištena – odnosno neefikasno se upravlja tim sredstvima.

Financija agencija – Fina, objavila je gospodarske podatke poslovanja za 2022. godinu koje govore da su Međimurski poduzetnici ostvarili bolje podatke nego godinu ranije. „U ukupnim podacima Međimurska županija je u sredini ljestvice, no treba uzeti u obzir da ovdje nema sjedišta velikih multinacionalnih tvrtki. Našu gospodarsku sliku čini 3748 vrijednih poduzetnika te je sredina ljestvice sjajan rezultat u kontekstu veličine županije, broja stanovnika, broja poduzetnika, broja radnih mjesta i veličine županije.“ kazao je župan Posavec.

Izvješće o kretanjima na tržištu rada na području Međimurske županije dao je Nikola Hren, predstojnik Zavoda za zapošljavanje Čakovec, naglasivši kako su krajem svibnja 2023. godine u evidenciji bile 1.954 nezaposlene osobe, što je smanjenje nezaposlenosti u odnosu na travanj za 5,4 %. U svibnju je evidentiran iznimno visok broj zaposlenih – 43.041. "S obzirom da započinje angažman ljetnih sezonskih radnika, očekujemo daljnje smanjenje broja nezaposlenih u našoj županiji."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content