Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bogata etnozbirka prof. emeritusa dr. Juraja Kolarića- svećenika i znanstvenika

Datum objave: 11. lipnja 2023.

U svojem rodnom mjestu, Donjem Hrašćanu, mons. dr. Juraj Kolarić uredio je pravi dragulj etno nasljeđa. Ova jedinstvena etnografska zbirka skupljana godinama jedinstvena je u Međimurju, a plod je njegove ljubavi prema rodnom mjestu. Respektabilno muzejsko zdanje sastoji se od šest zgrada koje tvore jednu kompaktnu cjelinu na starom „gruntu“ gdje su prikazani ambijent, običaji te način života na selu.

U prvoj zgradi postavljena je knjižnica s djelima međimurskih autora te galerija s djelima međimurskih umjetnika, u drugoj zgradi je bogata etnografska zbirka u kojoj se nalazi tkalački stan i sve ono što je potrebno za tkanje, zatim zbirka sakralne umjetnosti te etnografska zbirka koja sadrži predmete se samo iz Međimurja i Hrvatske nego i iz cijelog svijeta. Uređeno je i gospodarsko dvorište u kojem se nalazi „Mala hiža“ u kojoj se mogu vidjeti obiteljska soba te kuhinja koje su uređene u stilu kako se nekad živjelo u Međimurju, a na samom kraju dvorišta nalazi se škedej u kojem se nalazi radionica te drvarnica u kojoj su izloženi ratarski alati.

Inicijator i pokretač muzeja mons. dr. Juraj Kolarić, svećenik je Zagrebačke nadbiskupije te umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Svoj je život i rad osobito posvetio crkvenoj povijesti, sakralnoj umjetnosti, očuvanju kulturnih dobara, ekumenizmu te promicanju hrvatske nacionalne svijesti, stoga je u petak, 10. lipnja pred mnogobrojnom publikom predstavio svoj bogati svećenički i znanstveni rad – knjige izdane i u rukopisu, priloge, članke i studije kao i odlikovanja i priznanja, a predstavljanju su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, mons. Josip Mrzljak biskup u miru, vlč. Josip Drvoderić, vlč. Antun Hoblaj, vlč. Darko Kelemenić, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Čakovec Zoran Turk, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, Marijan Majstorović te brojni mještani i štovatelji rada mons. dr. Juraja Kolarića.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content