Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proslavljen veliki jubilej Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vularija

Datum objave: 10. lipnja 2023.

Vularija, jedno od najstarijih međimurskih naselja, spominje se u povijesnim zapisima još davne 1549. godine, kao dio majura obitelji Zrinski. Kroz povijest se Vularija oduvijek isticala po vrijednim i radišnim stanovnicima, koju su slogom gradili svoje mjesto i zajedništvom očuvali svoj identitet. Na takvim je temeljima djelatnost vatrogastva u Vulariji zaživjela već krajem 19. stoljeća nabavom prve ručne šprice, a 1923. godine službeno je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Vularija, koje je danas proslavilo svoj veliki jubilej – 100 godina djelovanja.

Svečanost obilježavanja započela je dočekom gostiju te prijateljskih vatrogasnih društava nakon čega je održan mimohod vatrogasaca kroz Vulariju.

Predsjednik DVD-a Vularija Kristijan Železnjak podsjetio je kako su mještani pedesetih godina 20. stoljeća svojim rukama podigli vatrogasni i društveni dom, kao centar djelovanja društvenog života, ali i kao mjesto na kojem su stasali najbolji i najpredaniji vatrogasci „Danas je DVD Vularija glavni nositelj i pokretač svih aktivnosti u mjestu. Ponosni smo na svakog našeg člana i uvijek smo spremni pružiti ruku pomoći u svim nedaćama.“

Svečanosti su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnica Općine Orehovica Dijana Novak, predsjednik Općinskog vijeća Neven Kreslin, predsjednici Mjesnog odbora Podbrest i Vularija Želimir Halić i Zlatko Orsag, župnik  Župe Majke Božje Fatimske Nikola Markušić, načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednici i zapovjednici Vatrogasnih zajednica Općina te brojni drugi gosti.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, načelnica Općine Orehovica Dijana Novak i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak kao izaslanik potpredsjednika Hrvatskog Sabora i Predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice čestitali su DVD Vularija na velikoj obljetnici pritom naglasivši kako vatrogasci predstavljaju zajedništvo cijelog mjesta te im zahvalili na doprinosu koji pridonose štiteći imovinu i sigurnost svojih mještana.

Načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević predsjedniku DVD-a Kristijanu Železnjaku uručio je Plaketu i povelju s likom Mirka Kolarića, najviše vatrogasno priznanje, koje se dodjeljuje za životno djelo i izuzetna postignuća u operativnom i strukovnom radu u području vatrogastva i zaštite od požara.

U povodu 100 godina djelovanja, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vularija je na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije dodijeljena Povelja za dugogodišnji doprinos unaprjeđenju i razvoju vatrogastva te humanog djelovanja u zajednici.

„Vatrogastvo u Međimurju seže od 1873. godine, i vi vatrogasci ste najorganiziranija snaga u Međimurju. Predstavljate tradiciju i povijest i posebno kod vas se ističe obiteljska povezanost jer ljubav prema vatrogastvu prenosite iz generacije u generaciju. Osim očuvanja sigurnosti naših građana čuvate i njegujete tradiciju vatrogastva u Međimurju. Pokretač ste društvenog života u svakom mjestu, i vama vatrogastvo nije posao već način života,“ kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako posebnost ovog načina života dovoljno govori spremnost nesebične pomoći drugome koji su u nevolji. „Prva ste snaga na koju se svi mi možemo pouzdati.“

Svečanost je bila prigoda da se dodijele i brojne zahvalnice, priznanja i vatrogasne spomenice. Na svečanosti su dodijeljene vatrogasne spomenice Vinku Škvorcu za 60 godina , Zlatku Orsagu za 50 godina, Borisu Hlapčiću i Draženu Galu za 40 godina te Marku Greguriću i Kristini Čurila za 30 godina aktivnog doprinosa u radu društva, te priznanja vatrogasnim veteranima, pa su tako priznanje primili – Vladimir Mulac, Juraj Škvorc i Vinko Hlapčić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content