Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Promišljenom strategijom razvoja zdravstva, Međimurska županija ušla u novi projekt izgradnje prostora za bolničke laboratorije

Datum objave: 3. lipnja 2023.

Ugovorom vrijednim  80.750 eura - definirani su uvjeti izrade projektne dokumentacije za novi prostor koji će na jednom, suvremeno opremljenom, mjestu objediniti rad sva tri laboratorija Županijske bolnice Čakovec: medicinsko-biokemijskog, patološko-citološkog te transfuzijskog laboratorija.

U Županijskoj bolnici Čakovec, 2. lipnja potpisan je novi ugovor koji vodi još višem standardu i boljim uvjetima za pacijente i zdravstvene djelatnike. Ugovorom vrijednim  80.750 eura - definirani su uvjeti izrade projektne dokumentacije za novi prostor koji će na jednom, suvremeno opremljenom, mjestu objediniti rad sva tri laboratorija Županijske bolnice Čakovec.

„Ponovo nas je okupio isti cilj – poboljšanje našega zdravstvenog sustava i boljih uvjeta za naše pacijente. Potpisujemo ugovor kako bi krenuli u izradu projektne dokumentacije za novi zdravstveni prostor laboratorija i to za medicinsko-biokemijski, patološko-citološki, transfuziološki laboratorij, te pripadajući garažni prostor. U novi prostor ćemo smjestiti tri djelatnosti bez kojih se ne može zamisliti djelovanje naše zdravstvene ustanove. Kao pedijatar znam njihovu neprocjenjivu važnost u dijagnostici, kao i moje kolege iz drugih medicinskih struka. Natječajem smo kao najpovoljnijeg ponuditelja izlučili poduzeće arhitekta Jurice Roberta Hajdarovića, a novi prostor gradit će se uz zgradu u kojoj je smješten uređaj za magnetnu rezonanciju“, naglasio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., te dodao da će se izrada projektne dokumentacije u iznosu od 80.750 eura financirati 90 posto sredstvima europskih fonodva, a ostatak novca ulaže se iz vlastitih sredstava, što pokazuje efikasnost Međimurske županije kao vlasnika i osnivača ustanove u privlačenju sredstava iz viših izvora financiranja.

Voditeljica Patološko-citološkog laboratorija Ivanka Vidić Paulišić, dr.med., spec.kliničke citologije naglasila je da je iseljenje laboratorija iz podruma 40-godišnji san djelatnika te zahvalila županu Matiju Posavcu, Županiji i ravnatelju bolnice na ostvarenju tog sna koje je pred vratima: “Koliko su naše laboratorijske djelatnosti vitalne svjedoči činjenica da bez nas nema dijagnostike, a bez dijagnostike nema adekvatnog liječenja. Samo u Patološko-citološkom laboratoriju godišnje obradimo više od 3.000 pacijenata, te pregledamo više od 30.000 uzoraka, zatim oko 15.000 papa testova te više od 6.000 patološko-histoloških uzoraka. Prostori u kojima rade sva tri laboratorija više nam ne odgovaraju prema svojoj strukturi, i zaista nas vesele što ćemo uskoro biti preseljeni u nove prostore,“ naglasila je voditeljica Patološko-histološkog laboratorija.

Arhitekt Jurica Hajdarović dodao je da će se tijekom izrade projektne dokumentacije  surađivati s investitorom kako bi konačan rezultat i priprema za konačnu realizaciju bila što kvalitetnija.

Župan Međimurske županije Matija Posavec najavio kupnju novog 128-slojnog CT uređaja

Župan Matija Posavec ovaj je veliki dan za našu Bolnicu istaknuo kao dokaz sjajne strategije razvoja međimurskog zdravstva: „Započinje projekt o kojem jesmo dugo sanjali, ali nismo u njega srljali, već smo ga pažljivo i promišljeno pozicionirali u sve strateške dokumente, a ovo je rezultat te politike i zalog konačne realizacije. Dosegnut ćemo cilj te pacijentima i djelatnicima pružiti uvjete kakve zaslužuju. I na tome nećemo stati: krećemo u nabavku novog, suvremenog CT uređaja kako bi pacijentima omogućili suvremenu dijagnostiku“, naglasio je župan, te dodao da se ulaganja u zdravstvo nastavljaju rekonstrukcijom  Zavoda za hitnu medicinu koja je u tijeku, a nakon toga i hortikulturnim uređenjem dvorišta u bolničkom krugu, parkirališta kao i obnove i opremanja bolničkih odjela, među kojima je sada na redu Odjel neurologije.  

Laboratoriji Županijske bolnice Čakovec tijekom 2022. godine ostvarili su 32 posto više usluga u odnosu na godinu ranije, a s obzirom da je bila riječ o vremenu koronakrize za očekivati je još značajniji porast broj zdravstvenih usluga koje pružaju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content