Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Međimurske županije

Datum objave: 3. lipnja 2023.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Strahoninec bio je domaćin članovima skupštine Vatrogasne zajednice Međimurske županije koji su u dvorani društvenog doma Općine Strahoninec održali svoju redovnu izvještajnu sjednice Skupštine.

Na samom početku Skupštine himnu je na trubi odsvirao vatrogasac Erik Vrbanec, a članovima Skupštine obratio se predsjednik DVD-a Strahoninec Vanja Tomašić koji je svima zaželio dobrodošlicu te nazočne upoznao s povijesti društva te ih informirao o aktivnostima koje vatrogasno društvo provodi na području svoje Općine.

Na području Međimurske županije u toku 2022. godine bilo je 1020 intervencija što predstavlja povećanje za 120 intervencija ili 13,33 % u odnosu na 2021. godinu. „U tijeku 2022. godine imali smo 389 intervencija gašenja požara, a na gašenju požara 64 puta je samostalno intervenirala JVP Čakovec, 240 samostalno postrojbe DVD-a te je bilo 86 zajedničkih intervencija.“ rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Robert Meglić podnoseći izvješće o radu pritom zahvalivši svim vatrogascima s područja cijele županije na iznimno konstruktivnoj suradnji te Međimurskoj županiji na velikoj pomoći koju pruža pri unapređenju Vatrogasne zajednice županije.

Vatrogasna zajednica Međimurske županije okuplja i rukovodi radom 11 vatrogasnih zajednica u kojima djeluje i radi 85 DVD-ova, 2 DVD-a u gospodarstvu i Javna vatrogasna postrojba Čakovec, a ukupno broji 5.913 članova. Sve vatrogasne organizacije ustrojene u Županijsku zajednicu svoje aktivnosti i zadaće usmjerile su na sprečavanje nastanka požara, provođenju preventivnih mjera zaštite od požara, gašenju požara kao i stručnoj obuci članstva i provođenju preventivnih akcija.

Vatrogasne postrojbe DVD-a i JVP Čakovec tijekom protekle godine sudjelovale su na brojnim natjecanjima, te su tako na Vatrogasnoj olimpijadi u Celju međimurski vatrogasci iz Čakovca, Palinovca, Malog Mihaljevca i Žiškovca ostvarili povijesni uspjeh osvojivši zlatnu i brončanu medalju, a predstavljali su Hrvatsku i Međimurje s najviše sudionika na vatrogasnoj olimpijadi. U lipnju prošle godine VZMŽ bila je domaćin državnog natjecanja mladeži koje se održalo u Čakovcu, a diljem Međimurja kroz čitavu godinu održavala su se natjecanja vatrogasne mladeži i pomlatka, natjecanja seniora kao i igre vatrogasne mladeži, natjecanje sa zaprežnim špricama, podzemnim hidrantima kao i susreti vatrogasnih veterana Međimurske županije, o čemu je govorio predsjednik VZMŽ Mario Medved.

„Vatrogastvo u Međimurju ima jako dugu tradiciju, u svakom našem kućanstvu barem je jedan vatrogasac, i to je tradicija koja se prenosi iz generacije na generacije- na koju trebamo biti ponosni. Ponosan sam što sva naša vatrogasna društva, osim gašenja požara i spašavanja ljudi sudjeluju u mnogim drugim aktivnostima, jer u svakom mjestu pokretač svih zbivanja su upravo vatrogasna društva i udruge,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako unatoč tome što smo najmanja županija imamo najviše vatrogasaca po glavi stanovnika „Naša budućnost je više od 1.600 vatrogasne mladeži diljem Međimurja s kojima rade i treniraju njihovi neumorni mentori.“

Najsvečaniji dio Skupštine bila je dodjela priznanja Dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji su postigli prva tri mjesta u kategoriji Središnjih i ostalih vatrogasnih društava te najbolje industrijsko dobrovoljno vatrogasno društvo – pa su tako priznanja primili – Dobrovoljno vatrogasno društvo Mursko Središće, Prelog, Donji Kraljevec, Mala Subotica, Nedelišće i Čakovec te Čateks. Plaketu su primili i DVD Nedelišće za domaćinstvo Skupštine VZMŽ u 2022. godini, i DVD Gornja Dubrava za domaćinstvo Skupštine Kluba vatrogasnih veterana VZMŽ.

Skupštini su nazočili, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Gordan Filinić, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Nedeljko Vukalović, predsjednik Koordinacije vatrogasnih zajednica županija sjeverozapadne Hrvatske Stjepan Skuliber, član predsjedništva VZKCKŽ Tetec Davor, predsjednik Kluba vatrogasnih veterana VZMŽ Zlatko Marciuš, počasni predsjednik VZMŽ Zlatko Orsag, te počasni zapovjednik VZMŽ Ivan Krištofić.

Fotografije: Međimurska županija/ Paulina Topolko- Međimurske novine

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content