Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova Zrinijada u Muzeju Međimurja Čakovec okupila veliki broj učenika iz Hrvatske

Datum objave: 31. svibnja 2023.

Danas je u Riznici Međimurja održana treća Zrinijada, natjecanje u poznavanju povijesnog nasljeđa velike plemićke obitelji Zrinski za učenike osnovnih škola iz hrvatskih sredina u kojima su stolovali Zrinski.

Hrvatski povijesni muzej pokrenuo je natjecanje za koje se  suorganizator - Muzej Međimurja - pokazao kao sjajan partner, a Stari grad u Čakovcu kao najbolje mjesto za održavanje ove vrste učeničkog ogleda.

Novo izdanje Zrinijade okupilo je dosad najveći broj timova te se u natjecanje uključilo 13 osnovnih škola: I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Ane Katarine Zrinski iz Retkovaca, OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca, OŠ Petar Zrinski iz Jalžabeta, OŠ Štrigova, OŠ Konjščina, OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka, OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, OŠ Podturen, OŠ Petar Zrinski iz Čabra te OŠ Slava Raškaj iz Ozlja čiji su predstavnici i branitelji naslova prvaka sa Zrinijade 2022.

Učenike i mentore pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši da je naša Županija svoj identitet naslanja na povijesnu baštinu Zrinskih i Frankopana, njihovu učenost i predanost borbi za slobodu, stoga je od iznimne važnosti svaki sadržaj namijenjen djeci i mladima: “Drago mi je što vas mogu pozdraviti u ovom vrijednom kulturno-povijesnom kompleksu Staroga grada iz kojeg su Zrinski odlazili u bitke koje su mijenjale tijek europske povijesti. Zrinijada povezuje i hrvatska područja koja baštine Zrinske, što je i cilj Međimurske županije uključene u projekt  formiranja rute Zrinskih i Frankopana od juga Hrvatske pa sve do Bečkog Novog Mjesta gdje su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan skončali živote te ucrtavanja te turističko-edukativne rute u kartu europske kulturne baštine“, rekao je župan.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan te muzejska pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja Jelena Roboz Hotko poželjele su dobrodošlicu učenicima, mentorima i uzvanicima, izrazivši zadovoljstvo što Zrinijada raste iz godine u godinu te stječe sve veći broj poklonika u hrvatskim osnovnim školama, što je zalog njezina trajanja. Koordinator i začetnik Zrinijade profesor Milivoj Dretar ohrabrio je učenike pred natjecanje poželjevši im da svojim uspjesima promoviraju Zrinijadu i pronose dobar glas o svojim školama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content