Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon 15 godina Čakovec napokon dobiva novi Centar za odgoj i obrazovanje - gradonačelnica i župan u Zagrebu s ministrima i u nazočnosti predsjednika Vlade RH potpisali Sporazum o financiranju

Datum objave: 25. svibnja 2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas je potpisan dugoočekivani Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec. Nakon niza apela, molbi i radnih sastanaka, sve redom urodilo je plodom te su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali Sporazum s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom te ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Kako je, prema ranije postignutom dogovoru, nositelj investicije Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, sredstva za izgradnju nove škole i centra za korisnike te djelatnike COO-a predviđena su u proračunima i projekcijama proračuna Republike Hrvatske, Grada Čakovca i Međimurske županije. Tako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancirati gradnju kompleksa sa 67%, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa 17%, Grad Čakovec kao osnivač ustanove s 10 %, dok udio sufinanciranja Međimurske županije iznosi 6%.

Budući regionalni edukacijsko-rehabilitacijski centar ukupne vrijednosti 16.542.342,61 eura pružat će usluge boravka za osobe s invalidnošću, zatim usluge rane razvojne podrške djeci s poteškoćama u razvoju te psihosocijalne podrške.

"Nakon dugo vremena, pregovora i razgovora uspjeli smo napraviti konstrukciju za financiranje nečega što je svakako potrebno Međimurskoj županiji", kazao je, potpisujući sporazum, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao da je uz ovaj projekt njegovo ministarstvo s početkom godine osnovalo još jednu ustanovu socijalne skrbi upravo na području Međimurja "Riječ je o Centru za pružanje usluge u zajednici koji za cilj ima osigurati i pružati integrirane usluge za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s problemima u ponašanju", pojasnio je.

Gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je kako će 200-tinjak učenika koliko trenutno pohađa školu kao i djelatnici škole, napokon dobiti uvjete primjerene obrazovanju u 21. stoljeću „Konačno krećemo u ovaj projekt koji je od strateške važnosti za cijeli sjever, zahvaljujem svima koji su dio početka ove prekrasne priče, hvala vam na prekrasnom poklonu za Dan grada.“

„Pokretanjem ovog projekta šaljemo snažnu podršku socijalne osjetljivosti, a izgradnjom regionalno-edukacijskog centra stvorit će se prostorne mogućnosti širenja usluga i na susjedne županije. Naša je dužnost korisnicima pružiti uvjete koji su dostojni odgoja i obrazovanja sukladno njihovim potrebama,“ istaknuo je župan Posavec te zahvalio Vladi i resornim ministarstvima koji su podržali ovaj projekt. „Izgradnjom Centra rasteretit oslobodit će se dodatni prostor, te će tako III. Osnovna škola Čakovec dobiti nove prostorne kapacitete“ rekao je župan te dodao kako  je Međimurje primjer dobre prakse, socijalne osjetljivosti ali i brige za one najranjivije – djecu s posebnim potrebama „Provodimo projekte i programe rane intervencije u djetinjstvu, a pri završetku smo izgradnje Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije .“

 „Uvjeren sam da je ovaj projekt konkretna manifestacija, prije svega pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a to su u ovom slučaju naši najmlađi kojima moramo posebno pomoći," kazao je premijer Plenković te poručio kako se društva mjere i po kriteriju uključivosti, „Ovo je taj bitan kriterij uključivosti za one koji tek trebaju doći u poziciju da imaju jednake šanse u našem društvu - njima i njihovim obiteljima".

Uz predsjednika Vlade svečanosti su nazočili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zastupnici u Hrvatskom saboru Dražen Srpak Boška Ban Vlahek, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, pročelnica Službe za poslove župana Međimurske županije Petra Vadlja,pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić-Strah te pročelnica Upravnog odjela za Skupštinu, opću upravu i pravne poslove Tamara Blagus.

Fotografije: Vlada RH/ Međimurska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content