Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Općine i gradovi Međimurja procjenjuju štete izazvane ekstremnim oborinama

Datum objave: 22. svibnja 2023.

Nakon što su 20. svibnja ujutro Hrvatske vode donijele odluku o prekidu redovne obrane od poplava na Muri te – po padu vodostaja - proglasile pripremno stanje, započelo je vrijeme zbrajanja šteta.

Župan Međimurske županije Matija Posavec u subotu je obišao lokacije koja su tijekom prošlotjednih bujica uzrokovanih ekstremnim oborinama bile ugrožene. Kritična točka bilo je Mursko Središće, no prestanak padalina donio je smirivanje, te povratak u pripremno stanje, uz tek minimalno prelijevanje Mure preko šetnice u Murskom Središću.

No, u drugim dijelovima Međimurja prelijevanje Mure i Drave uzrokovalo je štete na infrastrukturi – javnim objektima i prometnicama – kao i usjevima te kućama, pa je župan od općina i gradova zatražio hitno popisivanje šteta na javnim, ali i privatnim objektima i usjevima da bi se mogla donijeti odluka o eventualnom proglašenju od elementarne nepogode ili sagledati mogućnosti financiranja sanacije šteta na druge načine. „Izvješće o štetama na javnim objektima s naglaskom na prometnicama, školama, vrtićima, mostovima itd. očekujemo do 24. svibnja“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam  Međimurske županije Darko Radanović, na sastanku načelnika i gradonačelnika te Stožera civilne zaštite Međimurske županije održanom danas u velikoj vijećnici Međimurske županije.

Rezimirano je da je najviše šteta u Međimurju nastalo zbog ekstremne količine oborina od 70 litara po prostornom metru što je količina vode koju sustav oborinske odvodnje, a ni zemlja nisu mogli apsorbirati.  

„Stabilizacija situacije i rezimiranje podataka pokazuju da na sceni nije bila sreća, već višegodišnje ulaganje u nasipe te održavanje kanala diljem Međimurja. Da se ovaj scenarij u našem kraju omeđenom rijekama dogodio prije deset godina pola Međimurske županije bilo bi pod vodom. S obzirom da se ovoga puta radilo o dosad nezabilježenoj količini padavina u suradnji s Hrvatskim vodama trebamo vidjeti što se u skorom vremenu još može poboljšati da Međimurje osiguramo i od ovakvih ekstrema“, naglasio je župan Matija Posavec, te zamolio gradonačelnike i načelnike za ekspeditivnost da bi se što prije sagledalo o kolikim se uistinu štetama radi na našem području.

Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec zahvalio je svim dionicima CZ-a na sudjelovanju i profesionalnosti u obrani Međimurja od šteta, naglasivši da je ova situacija pokazala spremnost civilne zaštite u našem kraju.

Da je prošloga tjedna na sceni uistinu bio ekstrem potvrdili su predstavnici Hrvatskih voda Goran Martinez i Ivica Mustač koji su pohvalili požrtvovnost vatrogasaca Međimurja tijekom kritičnih dana.

„Još 2018. godine sanirali smo nasipe u Goričanu i Domašincu, izgrađen je nasip od Donje Dubrave do željezničkog mosta u Kotoribi što se tiče Mure, dok zaštitu od Drave pojačavamo gradnjom nasipa u Pušćinama, a za nasip u Gornjem Hrašćanu ishođena je građevinska dozvola. Time ćemo zaštitu Međimurja od rijeka zaokružiti. Visina nasipa bazirana je na najvišem vodostaju u stotinu godina nadvišenim za metar“, pojasnio je Goran Martinez.

S obzirom da su Međimurju zaprijetile oborinske vode, Ivica Mustač naglašava da bi se problem odvodnje u naseljima koji je loš morao sveobuhvatno riješiti. Od 2014. godine Hrvatske vode sanirale su, izgradile ili nadvisile oko 36 kilometara nasipa i to u Goričanu uz Trnavu, te na nizu drugih lokacija uz Muru. Mjesta diljem Međimurja osigurana su od ugroze, a Hrvatske vode surađuju s Hrvatskom elektroprivredom vezano i uz regulaciju Drave u Hidroelektrani Dubrava čime se ubrzava i olakšava protok Mure.

Načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša rekao je da u samom središtu općine ima jedna lokacija koja zahtijeva intervenciju Hrvatskih voda, dok je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, upozorio da će na njegovom području najviše šteta biti od klizišta, uz oštećenja sportskog terena kod Osnovne škole. Načelnik Donjeg Kraljevca Miljenko Horvat smatra da kanale koji oborine odvode s polja treba redovitije čistiti. U Murskom Središću ima oštećenja na nerazvrstanim cestama, gradskoj šetnici te kod ribičkog doma, ali i zbog skele koju je Mura otrgla u Križovcu te otplavila do Podturna.

KLIZIŠTA I PROMET

Iz Županijske uprave za ceste rezimiraju da su prometnice očišćene od bujičnih nanosa te da nema poteškoća u prometu. Jedino je cesta u Svetom Martinu na Muri (uz nogometno igralište, u pravcu Mure) zatvorena za promet. Aktiviralo se klizište u Banfiju koje prijeti dionici prometnice Hrvatskih cesta, a postoje potencijalna klizišta u Vugrišincu (kod doma za starije i nemoćne osobe Veselko), u Pleškovcu (kod Venere) te u Železnoj Gori (kod Terbortza).

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content