Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Orehovici održana "Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ide!”

Datum objave: 21. svibnja 2023.

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” održava se od 2014. godine u organizaciji KUD-a Fijolica Orehovica i Općine Orehovica. Ovogodišnji festival započeo je izložbom starih predmeta te predstavljanjem lokalnih proizvoda i ručnih radova domaćih OPG-ova i udruga koje se bave rukotvorinama. Najsvečaniji dio Orehijade je međunarodni susret folklornih društava koji je otvoren mimohodom sudionika uz pratnju Zrinske garde, mažoretkinja i limene glazbe.

Susret tradicionalno okuplja kulturno-umjetnička društva iz raznih krajeva Hrvatske, kao i društva iz Mađarske i Slovenije, a ove godine svoje plesove i nošnje predstavili su KUD Strahoninec,KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, KUD „Elizabeta“ Jalžabet, KUD „Širine“ Novo Virje, KUD „Tančec“ Jalševec Nartski, MKUD „Ivan Car“ Ljubljana i HKD“Pomurje“ Lendava.

Kulturno-umjetnički program započeo je Zlatko Bacinger pjesmom „Revica“, a potom su nastupili mali folkloraši OŠ Orehovica te mališani iz Dječjeg vrtića „Medo“ iz Orehovice.

Predsjednik KUD-a Fijolica Branko Sušec i načelnica Općine Orehovica Dijana Novak izrazili su zadovoljstvo što je upravo manifestacija Orehijade uvod u početak obilježavanja dana Općine, a okupljene je pozdravio predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina koji je nazočio festivalu oreha zajedno s županom Međimurske županije Matijom Posavcem.

Nakon službenog dijela za sve je posjetitelje organizirano neformalno druženje pod velikim šatorom u Orehovici.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content