Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pomurski Hrvati u Mađarskoj obilježili Hrvatski dan i otkrili spomenik "Kajkavska ruža"

Datum objave: 21. svibnja 2023.

U organizaciji Hrvatske samouprave Mlinaraca u tom pomurskom mjestu u Mađarskoj priređeno je novo izdanje manifestacije Hrvatski dan, posvećene suradnji, kulturi i prijateljstvu, te je otkriven spomenik posvećen hrvatskoj domovini „Kajkavska ruža“.

Hrvatski dan važna je manifestacija za pomurske Hrvate, ali i za njihove prijatelje iz druge domovine, o čemu svjedoči velik broj visokih uzvanika. Uz dr. sc. Attilu Kosa, počasnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj, i izaslanika izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske Njegove Ekselencije dr. sc. Mladena Andrlića, svečanosti su prisustvovali državni tajnik i zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, dopredsjednik Skupštine Zalske županije Bene Csaba, zatim načelnik Mlinaraca János Kós, Mario Moharić, u ime Lokalne akcije grupe Međimurske županije, župnici iz Goričana i Mađarske Josip Drvoderić i István Marton, Zorica Prosenjak-Matola, voditeljica Kulturno-prosvjetnog zavoda ,,Stipan Blažetin“, te župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem.

Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, uputio je zahvale Međimurskoj županiji i županu Posavcu na svestranoj pomoći koju pružaju pomurskim Hrvatima u očuvanju identiteta: „Primjer smo prijateljstva dvaju zemalja, a naša dobra suradnja posebno se ojačava u pomoći koju dobivamo od vas, hvala vam na tome“,  rekao je počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Hrvatska samouprava Mlinaraca uz podršku svojeg kulturno-umjetničkog društva, te folklornih skupina čuva hrvatske običaje od zaborava i zaista me veseli vidjeti kako ih uspješno prenose na mlade“, kazao je zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, te dodao da se upravo ovakvim događajima produbljuje prijateljstvo.

Župan Matija Posavec istaknuo je veliku povezanost i podršku koju pomurski Hrvati primaju iz Međimurja, ali i značajne projekte iz programa prekogranične suradnje Interreg koji ljudima s obje obale Mure donose benefite. „Obilježavanjem Hrvatskog dana poručujemo svima kako zajedno čuvamo naš identitet, kulturu i jezik. Neka ova ruža bude simbol prijateljstva i povezanosti, ali i poruke da uvijek možete računati na nas – jer upravo vi čuvate tradiciju, naše kajkavsko narječje, ali i sve druge vrijednosti našega naroda u svojem pomurskom kraju,“ kazao je župan Matija Posavec.

Hrvatski dan u Mlinarcima  žiteljima ovog mjesta te uzvanicima i gostima donio je i bogat kulturno-umjetnički program, u kojem je Katica Lukač – Brodač recitirala stihove nazvane Kajkavska ruža, autorice Jolanke Tišler koji glase:

Kajkavska ruža je ne dišeča. Nit je cifrana, nit gizdava. Kajkavska ruža je vrela misel, bistrička bogica, trnena krunica, soza bogečka, grana horgovana, kmica i svetlost, jutro i nočka. Kajkavska je ruža kak jogen žareči, kak rosna sinokoša i vodica ka žeđ gasi. Ruža je kajkavska gospa mesečevoga dvora. Kajkavska je ruža nit sončevoga žara. I beteg, i zdravije, i glas gosle, i rana zapečena gliboko v srce. Slobodu je piti želela čez jezero let. Kmetska srca, bokce siromašne, kruheka kuruznoga, megle i zime. Terpela je navek, neje kralica verčaka gizdavoga. Zrasla je na sinokošaj i bila najlepši divje cvet. Kak slobodna misel se zdigla, rano i veselo, da pravicu deli sakom poštenom čoveku. Kajkavska ruža, reč vu vencu rodice. Živa žar v dušaj kre Mure i Drave. S tobom se v tabore išlo, harcuvalo, na krst, v Ameriku i na sprevod išlo. Si sni vu te su prešli, se lubavi i slobode s tobom su rasle. Ti si od smrti vekša, od soze, živlenja i popevke žmekša.“

U programu su nastupili i mališani iz dječjeg vrtića u Mlinarcima, Pjevački zbor iz Serdahela Pomurske žice, Plesačice iz Mlinaraca, Petripske ružice, Ženski zbor iz Mlinaraca i Teta Margita, KUD Smarton, Tamburaški sastav Fićehaz, Biseri pustare, Tamburaški sastav Mužikaj, Ženski pjevački zbor ,Ružmarin iz Kerestura, te članovi Kulturno-umjetničkog društva Kotoriba.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content