Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gardist čuva sjećanja i u Gospodarskoj školi Čakovec

Datum objave: 19. svibnja 2023.

Zrinska garda Čakovec kontinuirano provodi aktivnosti vezane uz promicanje povijesnog nasljeđa Međimurja, s osobitom pažnjom kada je riječ o mladima.

U suradnji s međimurskim srednjim školama udruga Zrinska garda postavlja lutku odjevenu u odoru gardista u školske prostore kako bi popularizirali svoj rad i među novim naraštajima. Danas je Gospodarska škola Čakovec dobila gardista koji čuva sjećanja na Zrinske i dio kulturno-povijesne baštine na koje Međimurje snažno naslanja svoj identitet.

Obitelj Zrinski tijekom vladavine ostavila je nemjerljiv trag u hrvatskoj i europskoj povijesti. Značaj te velikaške obitelji za Međimurje je nemjerljiv u povijesnom i kulturnom smislu.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel izrazio je zadovoljstvo što je i u Gospodarskoj školi postavljen kutak Zrinski jer je važno njegovati baštinu kraja: „Zrinski su ostavili dubok trag u našoj povijesti te postavljanjem Zrinskog kutka u srednjim školama mladima želimo naglasiti važnost nasljeđa koju je ta plemićka obitelj baštinila Međimurju i čitavoj Europi."

Vjeroučitelj Hrvoje Živković pročitao je dirljivo pismo „Moje drago serce“ koje je grof Petar Zrinski, noć uoči pogubljenja, napisao svojoj ženi Ani Katarini, a profesorica povijesti Sanja Jančec istaknula da to pismo - čiji se izvornik čuva u arhivu Zagrebačke katedrale - Katarina nikad nije primila. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content