Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mali školski kustosi predstavili svoja istraživanja u Muzeju Međimurja Čakovec

Datum objave: 18. svibnja 2023.

Prigodni sadržaji na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, u Muzeju Međimurja Čakovec posvećeni su novim naraštajima.  U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja održana je manifestacija Mali školski kustosi, jedan od sadržaja u kojem je naglasak upravo na odgojnoj ulozi muzeja.

Ove godine sudjeluje pet međimurskih osnovnih škola: Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, koju je predstavljao mali kustos Luka Car (6.a razred) na temu pletenja korpi, staroga zanata svog kraja, za što ga je pripremila mentorica Romina Volar. Osnovnu školu Belica predstavio je Lovro Lehkec (2.a razred) s prikazom nazvanim  Čovek, pripremljenim s mentoricom Vesnom Herman, dok je Andrej Okreša iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec uz pomoć mentora Marka Damiša, predstavio časničku sablju iz Prvog svjetskog rata. Iz Osnovne škole Štrigova sudjelovala je učenica Maja Paula Fortner (5. razred) i mentorica Anita Škvorc Branda koja je za ovo predstavljanje izabrala predmet krboč. Iz Osnovne škole Kuršanec sudjelovala je Marija Kozar (6. a razred) predstavivši ručni mlinac za kavu, a mentorica joj je Ana Marija Balent Žemlić.

U Muzeju Međimurja Čakovec sa sudionicima, mahom djecom, uspostavlja se interaktivna komunikacija. No, sličan način rada nastoji se uspostaviti i s odraslim posjetiteljima. Tako se donedavno uobičajeni monolog kustosa vodiča pretvara u opušteni razgovor u kojem vodič ne samo da odgovara na pitanja, nego ih i postavlja. Jedna od takvih manifestacija su i Mali školski kustosi. Glavna uloga u toj originalnoj muzejskoj priredbi pripala je djeci, učenicima nižih i viših razreda osnovnih škola koje se uči i potiče na čuvanje kulturne baštine i to vlastitim istraživanjem“, naglašava Zlatko Bacinger, autor i voditelj projekta.

„Drago nam je što je projekt Malih školskih kustosa naišao na interes u međimruskim osnovnim školama, te nam otvorio put edukacije mladih u očuvanju baštine,“ istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Zanimljivim prezentacijama malih školskih kustosa prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah koja je pohvalila koncept ovog muzejskog programa za djecu, jednako koliko i rezultate istraživanja malih kustosa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content