Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Žurne službe Međimurske županije u punoj pripravnosti na obali Mure u Murskom Središću

Datum objave: 17. svibnja 2023.

Tek što je vodostaj Mure u Murskom Središću počeo padati, jučerašnje obilne padavine koje su zahvatile i Austriju te Sloveniju, izazvale su veliki porast vodostaja te rijeke u njezinu gornjem toku zbog čega su na terenu u Murskom Središću sve nadležne službe, sazvane nakon sastanka Stožera Civilne zaštite Međimurske županije.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i svi njegovi dionici su izrazito spremni i odgovorit će na ugroze, ako do njih dođe. Svjedoci smo jučerašnjih ekstremnih padalina koje su izazvale poplavljivanja podruma diljem Međimurja te pozivamo općine i gradove da po smirivanju vremenskih neprilika procijene štete kako bismo – u slučaju potrebe – proglasili elementarnu nepogodu. Ovoga trenutka koncentrirani smo na rast vodostaja Mure u Murskom Središću kao kritičnoj točki“, rekao je Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije i zamjenik župana.

U prijepodnevnim satima Mursko Središće obišao je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te naglasio: „Drago mi je što mogu konstatirati da se u Međimurskoj županiji i Gradu Murskom Središću vidi jako visoka razina organizacije svih žurnih službi, civilne zaštite i stožera. To je sinergija koja nam treba u ovom trenutku. Trenutna situacija u Hrvatskoj sigurno je povezana s klimatskim promjenama te ćemo se s ovakvim scenarijima sve češće susretati. Nasreću, u Međimurju je situacija nešto bolja nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Siguran sam da s ovako dobrim lokalnim partnerima kao što ih imamo u Međimurju možemo biti optimisti“, rekao je ministar Božinović. 

S nelagodom se iščekuje nailazak vodenog vala koji bi do  Murskog Središća mogao stići u večernjim satima. Rijeka je tijekom protekle noći rasla da bi u ranim poslijepodnevnim satima 17. svibnja vodostaj u Murskom Središću dosegnuo 400 centimetra. Rekordni vodostaj Mura je na ovom mjestu imala 2014. godine kada je dosegnula 528 centimetara i poplavila grad. No, od tada – naglašava gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak – protupoplavni zid uz korito podignut je znatno više.

„Čim smo saznali da nam prijeti ugroza sazvali smo Stožer civilne zaštite, te podijelili zadatke. Postavili smo pumpe i barijere, te pratimo situaciju uz pripravnost svih žurnih službi. Iako ne možemo sa stopostotnom sigurnošću procijeniti razvoj situacije, nadam se najboljem jer smo napravili sve što je u našoj moći“, dodao je gradonačelnik Srpak.

U Hrvatskim vodama predviđaju da će vrhunac biti sutra, kada se na ovoj lokaciji očekuje protok od 1000 kubičnih metara u sekundi.

Uz načelnika županijskog Stožera Josipa Grivca i gradonačelnika Dražena Srpaka, rast Mure u Murskom Središću prate i zapovjednik Varogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić uz pripadnike niza službi iz sastava civilne zaštite, od HGSS-a i vatrogasaca do Crvenog križa.

POPLAVLJENI PODRUMI, CESTE I DVORIŠTA DILJEM MEĐIMURJA

No, štete će se narednih dana, nažalost, zbrajati i u našem kraju jer je velika količina kiše u utorak, 16. svibnja u poslijepodnevnim i noćnim satima izazvala probleme u prometu te poplavljivanje podruma i dvorišta.  Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić kaže da gotovo nije bilo dijela Međimurja u kojem vatrogasci nisu intervenirali. Tijekom popodneva i noći evidentirano je više od 150 intervencija, a mahom se radilo o izvlačenju vode iz objekata. Uz izlijevanje potoka, problem je na mnogim lokacijama nastao zbog nemogućnosti šahtova da prime toliku količinu kišnice. Vatrogasci i hitna služba Međimurskih voda intervenirali su u Čakovcu oko 19 sati kada je situacija u Vukovarskoj ulici postala kritična zbog poplavljivanja stanova u suterenu zgrada. Vatrogasci su imali posla i na drugim lokacijama u samom Čakovcu i gradskom prstenu. Bujica je bilo u bregovitom dijelu Međimurja – od područja općine Nedelišće, te Badličana i Preseke, do Štrigove, Grabrovnika i Svetog Martina na Muri. Veliki broj cesta, ali i polja, podruma i dvorišta poplavljen je i u donjem Međimurju.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec danas je obišao Štrigovu i Sveti Martin na Muri, mjesta gdje su jučer vatrogasci intervenirali.

STANJE NA MEĐIMURSKIM CESTAMA

Prema informacijama Županijske uprave za ceste na terenu su na brojnim lokacijama djelatnici Tegre Čakovec i Pavlic-asfalt-betona koji intenzivno obavljaju sanacije i čišćenje cesta od nanosa blata, šljunka i vegetacije, te odčepljuju slivnike, a u Banfiju u općini Štrigova uz prometnicu otvorilo se klizište te je potreban dodatan oprez u prometu, kaže Đurđica Hamer, ravnateljica ŽUC-a.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content