Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova omotnica ITU mehanizma donosi pokretanje značajnih projekata u Čakovcu, Nedelišću, Šenkovcu i Strahonincu

Datum objave: 17. svibnja 2023.

Niz jedinica lokalne samouprave u Međimurju ušao je u novi ciklus integriranog teritorijalnog ulaganja – tzv. ITU mehanizam financiranja – koji vodi prema realizaciji značajnih, višemilijunskih projekata u Čakovcu, Nedelišću, Šenkovcu i Strahonincu.

Riječ je o projektima koji će se financirati iz ITU mehanizma, temeljem strategije razvoja urbanog područja te da se radi o obnovi Trga Republike u Čakovcu i Trga Republike u Nedelišću. Uređenje glavnog čakovečkog trga revitalizirat će centar grada te povećati zelenu površinu, a parkirališta na ovom prostoru „sele“ u podzemne garaže. I Nedelišću ova investicija donosi mnogo benefita, od izgleda mjesta do sigurnosti prometa, a time i više kvalitete života.

U Čakovcu ITU mehanizam financiranja donosi i daljnju adaptaciju bivših vojnih objekata koji će biti stavljeni u fukciju Inspiracijskog centra kreativnosti – IceKa, što je dio projekta proširenja i unaprjeđenje Centra znanja.

Nadalje, obnovit će se i dograditi te obogatiti sadržajima sportsko- rekreacijske zone u Čakovcu, Strahonincu, Nedelišću i Šenkovcu. U te četiri zone aktivnog življenja adaptirat će se društveni i sportsko-rekreacijski centri, a promoviranju zdravog života posvećen je i projekt Zelena vožnja do posla i škole. Riječ je o mreži multifunkcionalnih zelenih površina sa sportsko-rekreativnim i edukativnim sadržajima turističkog potencijala. Izgradnjom i uređenjem 9.183 metara postojećih i novih pješačko-biciklističkih staza umrežit će se 13 važnih pravaca u Čakovcu koje će građani svakodnevno koristiti. Na nove pravce pješačko-biciklističkih staza nadovezat će se nova staza na dionici Totovec - Savska Ves funkcionalno integrirana sa Strahonincem. Park Europske unije u Šenkovcu dodatno će se opremiti urbanom opremom, sportsko-rekreacijskim sadržajima i stazama te servisnom postajom i odmorištem za bicikliste.

U okviru konferencije Urbana agenda za RH do 2030. u Zagrebu, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić gradonačelnici Čakovca Ljerki Cividini uručio je vrijednu projektnu omotnicu.

Kapitalne investicije okrenuli smo europskim sredstvima i to će se našem gradu višestruko vratiti. U mjesecu u kojem naš grad slavi svoj dan, ova vijest bit će najbolji poklon svim Čakovčanima. Projekt u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) pokrenuli smo u ljeto 2021. godine s ciljem otvaranja puta bržem razvoju”, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te dodala da je uz niz kriterija i uvjeta za prijavu na natječaj i urbano planiranje, Čakovec strateški iskoristio dio natječaja koji se odnosi na mogućnost prijave projekata kojima je realizacija započela nakon 1. siječnja 2021. godine, pa će se iznosom od 18 milijuna eura financirati izgradnja bazena u Čakovcu koja je dosad itekako opterećivala gradski proračun.

Primanju vrijedne projektne omotnice prisustvovala je i Sandra Polanec Marinović, ravnateljica REDEA-e, s obzirom da je ta javna ustanova za razvoj Međimurske županije pomogla Gradu Čakovcu u procesu ovog uspješnog kandidiranja.

Fotografije: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content