Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Festival vještina i kreativnosti povodom Dana Europe okupio više od 500 djece i mladih

Datum objave: 9. svibnja 2023.

U sklopu obilježavanja Dana Europe  9. svibnja 2023. godine Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec proveli su prvi STE(A)M festival u Međimurskoj županiji.

Radi se o više od 30 aktivnosti, od radionica i predavanja do izložbi, održanih na prostoru Centra znanja Međimurske županije. Programi su osmišljeni da potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko razmišljanje s ciljem popularizacije znanosti, te umjetnosti u svim dobnim skupinama s naglaskom na djecu i mlade.

Radionice u Metalskoj jezgri, znanstveno-istraživačkom centru Međimurske županije, prvom u Hrvatskoj koji je osnovala regionalna samouprava, obišao je župan Matija Posavec te poslušao dojmove mladih: „Raduje me što je ovoliki broj djece i mladih uključeno u festival koji im daje priliku razvijanja vještina potrebnih za život. Nema boljeg mjesta za provođenje ovog programa od našeg Centra znanja koji postaje znanstveni, gospodarski i obrazovni centra cijelog Međimurja. Danas je Dan Europe, a već u srpnju obilježavamo desetu obljetnicu ulaska u Europsku uniju i tada ćemo napraviti rezime svih projekata koje je Međimurska županija provodila tijekom tog razdoblja, od privlačenja sredstava iz europskih fondova do razvoja na svim područjima“, rekao je župan.

Zamjenica ravnateljice REDEA-e Ana Kralj naglasila je da se javna ustanova REDEA s partnerskim organizacijama dugi niz godina bavi popularizacijom znanosti te da i ove festivalske aktivnosti predstavljaju doprinos razvijanju atmosfere i sadržaja budućeg centra znanja koji razvijanje atmosfere za sdaržaj koji će ovdje nastati.

Marija Stanković: Europska godina vještina odrsle i djecu privući znanosti i umjetnosti stem područje, ovaj festival je početak niza

„2023. godina je Europska godina vještina, kako bi se posebno odrasle i djecu što više upoznalo s nekim novim područjima,“ rekla je Marija Stanković, voditeljica Europe Direct centra Čakovec, pritom naglasivši kako se putem STEM područja nastoji popularizirati znanost kod mladih i djece.

Tema STE(A)M festivala posvećena je vještinama te su programi osmišljeni tako da potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko razmišljanje. Cilj festivala je popularizacija znanosti svim dobnim skupinama s naglaskom na djecu i mlade kako bi se kod njih potaknula znatiželja i približila znanost na kreativan način.

Program je izvodilo 36 stručnjaka iz 17 obrazovnih ustanova, instituta, udruga i privatnih poduzeća, a međunarodni karakter festivalu dalo je uključivanje Hiše eksperimentov iz Ljubljane i centra znanosti VIDA! iz češkog grada Brna, te predavanje dr. sc. Željka Ivezića, zamjenika glavnog direktora za izgradnju Vera Rubin opservatorija u Čileu u organizaciji partnera – Astronomskog društva Vega.

Cilj festivala dosegnut je i kvalitetom sadržaja i odazivom djece i mladih kojih je u različitim programima sudjelovalo 500-tinjak, čime su se REDEA i Europe Direct Čakovec priključili promoviranju znanosti među mladima u duhu smjernica Europske unije koja je 2023. godinu proglasila je Europskom godinom vještina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content