Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec

Datum objave: 8. svibnja 2023.

Danas je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec obilježio svoj Dan škole, a o ugledu koji uživaju u zajednici svjedočio je i velik broj uzvanika među kojima su bili umirovljeni djelatnici ustanove, roditelji i udomitelji te brojni uglednici iz političkog i javnog života Međimurja, kao i iz edukacijsko-rehabilitatorske struke na nacionalnoj razini, te ustanova s kojima škola surađuje.

Učenici Centra i nastavnici marljivo su vježbali i uložili veliki trud u pripremu glazbenih i dramskih točaka koje su izveli pred svojim roditeljima i udomiteljima koji pak su uživali u zvjezdanom trenutku svojih članova obitelji.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik u pozdravnom govoru između ostalog je istaknula kako se često susreću s brojnim teškoćama i izazovima u radu, s obzirom na to da su njihovi korisnici djeca s teškoćama u razvoju, ali ih neopisivo ispunjava svaki njihov napredak „Današnjom priredbom ćemo vam pokazati potencijale naših korisnika, ali i djelatnika,“ kazala je ravnateljica te ponovo istaknula da je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina obrazovna ustanova u Međimurju koja skrbi o djeci s teškoćama, te također jedina škola u zemlji koja još uvijek djeluje u prostorima izgrađenim prije pola stoljeća, premalim i potpuno neopremljenim današnjim pedagoškim standardima. „Prostorni uvjeti ne zadovoljavaju naše potrebe, te se nadamo kako ćemo uskoro krenuti u izgradnju, novog, većeg, adekvatnijeg Centra za odgoj i obrazovanje. Zahvaljujem saborskim zastupnicima Boški Ban Vlahek i Andreji Marić što su uputile amandman prema Vladi Republike Hrvatske da se u državnom proračunu osiguraju sredstva za izgradnju Centra, no sada čekamo potpisivanje Ugovora kako bi se konačno krenulo u realizaciju,“ istaknula je ravnateljica te zahvalila gradonačelnici Cividini i županu Posavcu što zajedničkim snagama žele polaznicima i djelatnicima Centra osigurati bolje uvjete za rad.

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina je posebno odgojno ustanova za učenike s teškoćama u razvoju u Međimurskoj županiji koja djeluje od davne 1971. godine, a provodi odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s intelektualnim teškoćama u razvoju. Od 1981. godine u Centru za odgoj i obrazovanje započinje odgojno obrazovni rad s djecom s poremećajem iz spektra autizma, a posljednjih 20 godina Centar organizira poludnevni boravak za osobe s teškoćama u razvoju starije od 21 godine.

Župan Međimurske županije Matija Posavec u obraćanju istaknuo je kako ga veseli količina entuzijazma koju roditelji ali i djelatnici ulažu u rad s  učenicima s teškoćama u razvoju, no izrazio je i žaljenje što je projekt izgradnje novog Centra za odgoj i obrazovanje stopiran već dvije godine „Budite uvjereni da ćemo se truditi i da nećemo odustati, i da će se Centar za odgoj i obrazovanje uskoro početi graditi,“ kazao je župan te poručio kako polaznici i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje svojim osobnostima čine jednu lijepu priču, ali i dom.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini također je naglasila predanost djelatnika i učenika ustanove koji godinama rade u neadekvatnim uvjetima, strpljivo čekujući izgradnju nove školske zgrade. „Svi zaslužujete bolje uvjete za rad, projektna dokumentacija je sprema, međutim čekamo pomoć ministarstava te se nadam da ćemo uskoro dogovoriti prve konkretne poteze prema početku izgradnje Centra“ dodala je gradonačelnica.

Djelatnicima i učenicima Centra na predanom radu i postignućima čestitali su i Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Zlatko Bukvić predsjednik Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora te Antun Zupanc predsjednik Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, a svečanosti su nazočili potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa te saborske zastupnice Boška Ban Vlahek  i Andreja Marić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content