Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija dodijelila gotovo 15 tisuća eura poljoprivrednim udrugama te objavila poziv poljoprivrednicima za novi ciklus potpora

Datum objave: 8. svibnja 2023.

Poljoprivrednim udrugama osigurana sredstva Međimurske županije u visini od 14.959 eura za pomoć u realizaciji projekata te je raspisan novi javni poziv za poljoprivredne potpore vrijedan 306.000 eura.

Danas je Međimurska županija predstavila novi javni poziv za dodjelu u potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije u 2023. godini za koji je u županijskom proračunu osigurano 306.000 eura te su dodijeljeni ugovori za sufinanciranje programa u okviru javnog natječaja za poljoprivredne udruge iz područja poljoprivrede i šumarstva u ukupnom iznosu od 14.959 eura.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je strateško mjesto poljoprivrede u razvoju kraja što Županija prati nizom mjera:

S nama je danas dio nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojih u Međimurju ima oko 4000 i koji obrađuju 30.000 hektara površine te stvaraju najkvalitetnije proizvode Hrvatske. Kao Županija nastojimo pomoći prateći njihovo zalaganje adekvatnim mjerama u raznim segmentima poljoprivrede te danas uručujemo ugovore za sufinanciranje programa i projekata. Upravo smo objavili i novi javni poziv za potpore čiji smo prošlogodišnji iznos od 260.000 eura dodijeljenih za 461 gospodarstvo ove godine povećali na 306.000 eura i to u 11 mjera“, rekao je župan te dodao da će se Međimurska županija uključiti i u pomoć pčelarima pogođenima novim pomorom pčela odmah po usklađenju s državnim kriterijima podrške. Župan je također posjetio da se u petak otvara Urbanovo – Festival pušipela, prilika da se još jednom istaknu naša vrhunska vina koja spadaju među najbolja na svijetu.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i turizam Darko Radanović osvrnuo se i na kriterije novog javnog poziva: „U sklopu programa usmjerenog podršci poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju ruralnog prostora raspisali smo novi javni poziv. Tijekom zadnjih desetak godina Međimurska županija uložila je milijun eura u niz oblika potpora poljoprivrednicima, a samo u zadnje četiri godine iznosi su – sukladno porastu interesu - povećani za 60 posto u odnosu na ranije razdoblje. Među 11 mjera iz novog javnog poziva dvije su nove: potpora za nabavu nacionalne staklenke za med te za uzgoj i držanje međimurskog konja. Korisnici mogu podnijeti zahtjev za više mjera uz uvjet da godišnji iznos ne premašuje 9.290 eura“, pojasnio je pročelnik Radanović.

Svi kriteriji su opisani u tekstu javnog poziva objavljenog na internetskim stranicama Međimurske županije, te otvorenog do utroška osiguranih sredstva, odnosno do konca studenoga 2023.

SREDSTVA ZA PROJEKTE

Predstavnicima sedam poljoprivrednih udruga s našeg područja, koje su prijavile projekte, župan Matija Posavec uručio je ugovore o financiranju programa. Ukupna vrijednost potpora doseže 14.959 eura, a pojedinačno iznosi se kreću od 1.500 do 2.654 eura po programu. Sredstva su dodijeljena sljedećim udrugama: Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Udruga Međimurski konjari, Udruga orača Međimurske županije, Udruga pčelara Agacija, Udruga uzgajivača svinja, Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih prehrambenih proizvoda i  Društvo za biološko dinamičko gospodarenje Duga.

Samo tijekom ove godine Međimurska županija dodijelila je poljoprivrednim udrugama potpore u vrijednosti 58.000 eura. U ime udruga zahvalio je predsjednik Agacije Željko Trupković: “Zahvaljujem Međimurskoj županiji na potpori jer riječ je o mnogim, nama važnim, aktivnostima koje ne bismo mogli provesti da nas Županija ne prati.

JAVNI POZIV za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije u 2023. godini

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content