Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Subota Dana Međimurske županije bogata sadržajima – od svečane sjednice Skupštine Međimurske županije, mimohoda povijesnih postrojbi, tradicionalnog gulaša, sajma proizvoda međimurskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, do izložbe oldtajmer vozila

Datum objave: 30. travnja 2023.

Nekoliko je manifestacija i događanja obilježilo zadnju subotu u travnju u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije. Bez sumnje je to bila svečana sjednica Skupštine Međimurske županije povodom 30 godina djelovanja i razvoja, a kojoj su u prepunoj dvorani Centra za kulturu prisustvovali brojni visoki gosti - predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, te bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Atraktivno je bilo i subotnje jutro kada je više od dvadeset povijesnih postrojba iz Hrvatske i Mađarske svojim živopisnim odorama i stavom koračalo središtem Čakovca, nakon čega su dale prijavak županu Međimurske županije Matiji Posavcu.

Članovi Lovačkog saveza Međimurja i ove su godine u okviru Dana županije pripremili i podijelili tradicionalni gulaš, ali i roštilj za sve Međimurke i Međimurce te brojne goste kojih nije nedostajalo. Više od 1500 porcija gulaša s kojima je Međimurska županija počastila svoje građanke i građane, planuo je u trenu, a svi su se složili kako naši lovci rade vrhunski posao te bez njih vikend našeg spomendana nikako ne bi imao isti okus i miris.

U centru Čakovca održan je sajam proizvoda međimurskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,  koje je obišao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u pratnji župana Posavca te se uvjerio u kvalitetnu ponudu domaćih proizvoda naših vrijednih Međimuraca.

Oldtimer klub “Međimurje” je uz Dan Međimurske županije u Čakovcu pripremio impresivnu izložbu oldtimer vozila – motocikala, automobila, kamiona i drugih vozila proizvedenih prije 30 godina i više, te su brojni posjetitelji uživali u povijesnoj baštini tehničke kulture Međimurja.

Točno u podne u Čakovcu je obilježen i Svjetski dan plesa, a članice Plesnog studio Teuta iz Čakovca svojim sjajnim koreografijama nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Svjetski dan plesa se slavi kao umjetnički oblik izražavanja i dan kada uživamo u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve prepreke, a male plesačice su nam ga zaista tako i prezentirale.

Djelatnici Zavoda za Hitnu medicinu Međimurske županije obilježili su Nacionalni dan Hitne medicinske pomoći, a brojne posjetitelje informirali o važnosti njihova rada, te im mjerili tlak i glukozu u krvi. Zanimljivo je bilo i na štandu „Međimurske prirode“ gdje su znatiželjnici mogli naučiti nešto više o životu žaba, koje imaju i svoj dan – Svjetski dan žaba.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content