Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Raskoš narodnih nošnji i baštine u Donjoj Dubravi

Datum objave: 29. travnja 2023.

Tijekom dva dana u Donjoj Dubravi, u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije te domaćeg KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava, održana je dvodnevna manifestacija Dani međimurskog te Dani koreografiranog folklora koja je i ove godine okupila goste iz gotovo cijelog Međimurja, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Manifestacija je održana u sklopu proslave Dana Međimurske županije i obilježavanja 30. godišnjice njezina formiranja. Svečanim mimohodom ulicama Donje Dubrave uz pratnji Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava predstava se raskoš i ljepota tradicije međimurskog kraja.

Zamjenik župana Josip Grivec pohvalio je domaćine i sve goste na predanosti kojom čuvaju blago baštine kako ga ne bi odnio zaborav i kako bi se njime ponosile generacije koje dolaze. Svečanom otvorenju prisustvovao je u ime organizatora Zajednice kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije Dejan Buvač, a brojne goste i gledatelje okupljene u školskoj sportskoj dvorani pozdravio je i načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga.

U dvodnevnom programu sudjelovalo je više od 700 folklorašica i folkloraša iz sljedećih kulturno-umjetničkih društava: KUD općine Selnica, KUD Fijolica Orehovica, KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava, KUU Zvon Mala Subotica, KUD dr. Vinko Žganec Vratišinec, KUD Žiškovec, KUD Seljačka Sloga Nedelišće, KUD Goričan i  KUD Mihovljan, KUD Donji Vidovec, KUD Belica i KUU Veseli Međimurci Čakovec, te gosti KUD Orljava Pleternica, KUD Pokupljanka Brest Pokupski i KUD Zrin Legrad.

Nastupe su pratili selektori Hrvatskog sabora kulture Ivan Ivančan i Tibor Bün koji su odlučili su da će Međimursku županiju na državnim susretima izvornih skupina u Županji predstavljati KUD Belica, na Vinkovačke jeseni putuje KUD Donja Dubrava, na Voloderske jeseni KUD Zasadbreg, a KUD Donji Vidovec će nastupiti na Smotri u Brestovcu kraj Požege. KUD Orehovica je prošle godine izabran kao međimurski predstavnik na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima, a na Državnu smotru koreografiranog folklora putuje KUD Mala Subotica.

Fotografije: Dino Možek

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content