Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uz bivše predsjednike Stjepana Mesića i Ive Josipovića uveličali svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije povodom 30 godina njezina djelovanja

Datum objave: 29. travnja 2023.

Imamo najljepše rijeke i šume, imamo gdje šetati i imamo najljepši vidikovac,  zato je u Međimurju najbolje živjeti, poručuju najmlađi Međimurci

Vrhunac bogatog programa proslave Dana Međimurske županije i obilježavanja 30 godina njezina djelovanja i razvoja bio je danas u Centru za kulturu Čakovec, na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije, gdje je dodjelom najviših županijskih priznanja  zaslužnim ljudima odano priznanje za doprinos razvitku zajednice i njegovanju našega identiteta. Kao uvod u sjednicu pred očima gledatelja otvorile su se vizure našega kraja u kratkom videomaterijalu u kojem su publiku u svečanost uveli i najmlađi Međimurci objasnivši zašto je najbolje živjeti upravo u Međimurju.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni visoki gosti, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu obrane, Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, saborske zastupnice Andreja Marić i Boška Ban Vlahek, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Brodsko - posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, župan Primorsko - goranske županije Zlatko Komadina, župan Šibensko - kninske županije Marko Jelić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenica župana Krapinsko - zagorske županije Jasna Petek, zamjenik župana Koprivničko - križevačke županije Ratimir Ljubić, veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj  Dr. Atila Kos, predsjednik Gradskog vijeća grada Čakovca Josip Varga. Uz brojne gradonačelnike i načelnike, svečanost su uveličali i ludbreški i ivanečki gradonačelnici, Dubravko Bilić i Milorad Batinić, kao i bivši varaždinski župan Radimir Čačić.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina koji je naglasio kako je Dan Županije spomen na tragične dane pogubljenje Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su pogubljeni jer su se zalagali za svoje. Podsjetio je da su u sklopu samog obilježavanja Dana Županije dosad održana brojna događanja, a ovogodišnje je još svečanije budući da se obilježava i 30 godina postojanja Županije. „Po marljivom radu i pokazateljima iz gospodarskog i društvenog života postali smo primjer u državi, nazivaju nas lokomotivom razvoja države. No, neki projekti čija bi realizacija mnogo značila za Međimurje, predugo su na listi čekanja na nacionalnoj razini,“ poručio je Glavina te naglasio kako je jedan dio vizije Međimurske županije da ona bude po mjeri svojih stanovnika, da bude predvodnica kontinuiranog razvoja i da bude vodeća u gospodarskom napretku regije „Želimo biti županija budućnosti.“

 „Dan Međimurske županije obilježava se u čast i slavu na dvojicu velikana, Zrinskog i Frankopana i njihovu žrtvu, koji su prije 351 godinu u Bečkom Novom Mestu, tog 30. travnja 1671. godine, tragično pogubljeni, do zadnjeg daha branili su ideju većih prava i boljeg položaja Hrvatske,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, te naglasio da je to povijest koja nas uči, koju poštujemo i na čijim temeljima imamo jasan stav u sadašnjosti. „Gradimo županiju znanja, mogućnosti, županiju koja koristi šanse i koja prevladava teškoće - a koja u prvi plan stavlja čovjeka. Hrvatskom cvetnjaku sve je podređeno – a politika mu je sluga, i to je motiv koji nas pokreće. Našim stanovnicima želimo stvoriti ugodno i kvalitetno okruženje za život, želimo stvoriti zelenu oazu u srcu Europe, koristiti sve naše potencijale, ali nikad ne zaboraviti našu kulturu, povijest i naše vrijednosti i čuvati naš snažan i prepoznatljiv identitet koji Međimurje ima,“ kazao je župan Posavec te poručio kako imamo zacrtane daljnje ciljeve „Želimo da se u sve međimurske škole uvede jednosmjenska nastava, u narednom razdoblju ćemo izgraditi, dograditi i rekonstruirati 19 dječjih vrtića kako bi sva djeca mogla pohađati vrtić i jaslice, cilj nam je razvijati naše poduzetničke zone i stvarati nova radna mjesta, te dalje ulagati u očuvanje naše bogate kulturne baštine ali još više ulagati u zdravstveni standard“ dodao je župan te istaknuo kako je veliki posao pred nama. „Bit ćemo hrabri, energični i nećemo ustupiti ni pred kime.“ zaključio je župan.

„Međimurske i Međimurci, sretan vam dan županija“ poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije te kazao kako je Međimurje imalo jedan poseban razvoji put, a zasluge za ovaj uspjeh su zasluge aktualnog vodstva, ali i svih onih prije njega. „Sretno vam bilo prvih 30 godina pametnog, razumnog i uspješnog vođenja županije. Želim vam da se i dalje borite za svoje zacrtane ciljeve i razvijate na ponos svih stanovnika županije, te da i dalje budete uzor mnogim drugima.“ Istaknuo je predsjednik Milanović te se osvrnuo na velike hrvatske obitelji, Zrinske i Frankopane koji su imali kritičnu instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva i dizanju hrvatstva i u ove prostore. Predsjednik se u svome govoru osvrnuo i na novi zakon kojim se županijama preuzimaju upravljačka prava nad općim bolnicama te kazao kako je oduzimanje upravljačkih prava županijama gruba centralizacija kojom se neće popraviti zdravstveni sustav kao ni financijsko stanje bolničkog sustava, jer najviše gubitaka stvaraju zdravstvene ustanove i bolnički centri koji su u vlasništvu države.

Tijekom same svečane sjednice i povodom obilježavanja 30. godina od osnutka Međimurske županije, podijeljena su najviša priznanja Međimurske županije.

Nagradu Zrinski za djelovanje u 2022. godini primio je Ivan Senčar iz Slakovca za naročito uspješno organiziranje rada i poslovanja te nesebičan društveni angažman, zatim Slavko Markač iz Preloga za nesebičan angažman i poseban doprinos u Domovinskom ratu, kao i Antun Horvat iz Donje Dubrave za istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, za nesebično poučavanje i poticanje ljubavi prema glazbi kod djece i odraslih kao i za promicanje kulturne baštine te velika ostvarenja na području glazbe.  Također, Nagradu Zrinski primio je povjesničar, mr. sc. Vladimir Kalšan iz Čakovca, nekadašnji ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec, za izniman doprinos u istraživanju kulturne povijesti Međimurja i obitelji Zrinski te promicanje kulturne baštine. Nagrada Zrinski je i u rukama vrijednih članica Društva žena Murskog Središća za izniman doprinos u očuvanju kulture i tradicije, osobito u izradi tradicijske maske cimeri.

Župan Matija Posavec poveljama Međimurske županije za osobit doprinos zajednici nagradio je sljedeće dobitnike: Kulturno-umjetničkoj udruzi „Društvo žena“ Gornji Kraljevec Povelja Međimurske županije pripada za poticanje, razvijanje i unaprjeđivanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva te za promoviranje zavičajne baštine. Mladen Obadić iz Savske Vesi Poveljom je nagrađen za izuzetan dugogodišnji doprinos očuvanju i promoviranje kulturne, zavičajne i povijesne baštine Međimurja, dok je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vularija ovo javno priznanje dodijeljeno za dugogodišnji doprinos unaprjeđenju i razvoju vatrogastva te humano djelovanje u zajednici. Povelju Međimurske županije na svečanoj sjednici Skupštine primila je i Đurđica Horvat iz Čakovca, za nesebičan angažman i njegovanje tradicijskog lončarstva te promoviranje starog zanata kao i Miroslava Novak Hranjec iz Preloga za doprinos očuvanju međimurske kulture diljem Hrvatske te promoviranje naše baštine fotografijom. Povelja je dodijeljena i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - podružnice Međimurske županije, Ogranku Belica u znak priznanja i zahvalnosti za nesebičan rad, pomoć i podršku braniteljima i njihovim obiteljima.

U ime ljudi koji nisu žalili ni truda ni vremena da vrijednim tragovima ostavljenim u zajednici pomognu razvoj svoga kraja i pridonesu njegovanju našega identiteta, na nagradama Međimurske županije zahvalio je Vladimir Kalšan

Svojim izvedbama, svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije uveličali su Pjevački zbor Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, pod ravnanjem profesora Tomislava Cvrtile, uz pratnju Nevena Kolarića na cimbalima, te Ines Celinger uz klavirsku pratnju profesora Branimira Magdalenića.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content