Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom Dana Međimurske županije održan mimohod povijesnih postrojbi

Datum objave: 29. travnja 2023.

Uoči svečane sjednice Skupštine Međimurske županije, koja se održala danas u Centru za kulturu Čakovec, smotrom povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, ali i Mađarske, Zrinska garda Čakovec uključila se već tradicionalno u obilježavanje Dana Međimurske županije, Spomendana na Zrinske i Frankopane kojeg je proglasio Hrvatski sabor. Više od 20 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske te Počasni zdrug međimurskih branitelja svojim je postrojavanjem očarao brojne Međimurke i Međimurce te njihove goste koji su ispunili centar grada.

Ova atraktivna manifestacija započela je postrojavanjem na Franjevačkom trgu ispred crkve sv. Nikole Biskupa u kojoj je održano misno slavlje za Međimursku županiju koju je predvodio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak u koncelebraciji brojnih domaćih svećenika. Nakon čega je slijedio mimohodom do Trga Republike, gdje je posebno atraktivan i ove godine bio prijavak zapovjednika postrojbi županu Međimurske županije Matiji Posavcu koji se u pratnji predsjednika Zrinske garde Đure Bela osobno pozdravio sa zapovjednicima svake postrojbe, na čelu sa zapovjednikom Zrinske garde Davorom Bratkovićem uz zaključak pozdrav gardista „Navik on živi ki zgine pošteno“.

Svečanost je nastavljena polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata te spomenika  „Oproštaj“.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu obrane, Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak u pratnjizastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom, županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom te predsjednikom gradskog vijeća Grada Čakovca Josipom Vargom te predstavnici Zrinske garde Čakovec predvođeni predsjednikom Đurom Belom, Matice hrvatske ogranka Čakovec i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, nakon čega je uslijedio ceremonijalni program povijesnih postrojbi.

U čast dvojice junaka koji su 30. travnja 1671. godine pogubljeni zbog borbe za slobodu i pravdu hrvatskog naroda, sutra će se upravo na njihovu 352. godišnjicu pogibije, u Bečkom Novigradu položiti vijenci i zapaliti svijeće podno spomenika Zrinskom i Frankopanu koji je svečano otkriven u povodu prošlogodišnjeg Dana Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content