Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Graditeljska škola Čakovec u znaku 63. rođendana!

Datum objave: 28. travnja 2023.

Uz lijepe darove osnivača – Međimurske županije - Graditeljska škola Čakovec dočekala je 63. obljetnicu osnutka: nakon što je prošle godine energetski obnovljen Učenički dom i školska sportska dvorana – taj je najveći sportski objekt u našoj Županiji uređen te opremljen i iznutra, čime je njegova obnova u potpunosti završena. Svečano otvorenje dvorane - na čiji je ulaz vraćena i skulptura Dječak po kojoj je nekada bila prepoznatljiva – bilo je uoči rođendana Škole.

Graditeljska škola Čakovec desetljećima je rasadište vrsnih graditelja u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske, a u općoj gospodarskoj i demografskoj slici Međimurske županije graditeljstvo ponovno zauzima poziciju dominantne djelatnosti.

Na svečanosti su se i drugačijim vještinama istaknuli učenici Graditeljske škole te je himnu izvela Laura Kramar, a program su vodile Tea Bunić i Aleksandra Mihoci. Istaknute nastupe imali su i učenici Lovro Blažon, Morena Desnica, Magdalena Cmrečak, Laura Kramar te Paula Širok. Dok su učenici iz Učeničkog doma Graditeljske škole izveli scenski komad baziran na drami o Romeu i Juliji, u glavnim su ulogama bili učenici Tehničke škole Čakovec – Marija Karlović i David Vindić koje je za nastup pripremio odgajatelj Aleksej Milinović.

 „Čakovečka škola pravi je primjer razvoja i napretka te adekvatne pripreme mladih za rad i život. Danas broji 544 učenika u 32 razredna odjeljenja te je Centar izvrsnosti umjetničke keramike. Kad se govori o graditeljskoj tradiciji u Međimurju, nezamjenjivu ulogu ima upravo Graditeljska škola Čakovec. Od 1961. iz nje svake godine izlaze vrsni majstori, ali i budući inženjeri, pa i umjetnici. Škola je to koja je obrazovala generacije i generacije međimurskih građevinara, koji su svoja znanja i vještine ugradili u projekte izgrađene širom Hrvatske i svijeta. Škola je rasla zajedno s potrebama gospodarstva, prilagođavala se vremenu i novim tehnologijama, a zahvaljujući stalnim ulaganja, danas je moderna, opremljena i vrlo važna ustanova u našem sustavu srednjoškolskog obrazovanja. Znanje i zvanja koja ovdje stječu učenici, među najvažnijima su za razvoj neke zemlje, jer građevinarstvo je pravo mjerilo mogućnosti nekog društva da se nosi s izazovima“, istaknuo je ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec.

"Čakovec i Međimurje mogu biti ponosi što imaju ovakvu školu, s više od 60 godina dugom tradicijom te vrijednim profesorima i zaposlenicima. Želim Vam još puno uspješnih godina i projekata, ali najvažnije i hodnike pune učenika", rekao je prilikom svečanosti obilježavanja predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga.

Na svečanosti se uzvanicima obratila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah koja je kazala kako veliku ulogu u obrazovanju naših mladi ljudi ima i Graditeljska škola koja iz godine u godinu podučavaju nove generacije te ih pripremaju da svojim znanjem i vještinama budu spremni za tržište rada „Međimurska županija ponosna je na sve odgojno-obrazovne ustanove – učitelje, nastavnike i odgajatelje koji imaju kompetenciju da učenicima prenose znanje i vještine neophodne za izazove koji će ih dočekati u budućnosti. Upravo je iz tog razloga jedan od prioriteta županije kontinuirano ulaganje u obrazovanje, jer ćemo zajedničkim snagama postići ciljeve koje smo si odredili – a to je da budemo županija u kojoj se razvijaju Centri izvrsnosti, stoga je i Graditeljska škola uvrštena u mrežu programa izvrsnosti iz keramike.“

Fotografije: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content