Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Feštetićeva kurija u bolničkom krugu postaje palijativni centar Međimurske županije

Datum objave: 27. travnja 2023.

Danas je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije kojim Međimurska županija i Županijska bolnica Čakovec kreću u rekonstrukciju Feštetićeve kurije s osnivanjem palijativnog centra.

U Županijskoj bolnici Čakovec danas je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije kojim Međimurska županija županija i Županijska bolnica Čakovec kreću u rekonstrukciju Feštetićeve kurije s osnivanjem stacionarnog odjela palijativne skrbi uz niz drugih sadržaja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec objasnio je o koliko je važnom projektu riječ: „Danas predstavljamo projekt koji je dio pametne i dugoročne strategije razvoja našega zdravstvenog sustava i kvalitete zdravstvene zaštite. Da nije bilo te strategije, ne bismo Feštetićevu kuriju ni imali na raspolaganju za ovaj projekt. Još 2019. godine iz tog smo zdanja preselili Odjel psihijatrije u obnovljeni prostor stare interne, uloživši tada gotovo 15 milijuna kuna naših sredstava. Palijativna skrb nam je potrebna i na to odgovaramo ovim projektom. Tražimo poziciju za kandidaturu projekta, a bude li potrebno, spremni smo sami krenuti u prvu fazu“, naglasio je župan Matija Posavec dodavši da se s ulaganjima u zdravstvene ustanove nastavlja uređenjem bolničkih odjela, a pokrenut će se i nabava novog CT uređaja. Sve to pratit će kadrovsko kompletiranje zdravstvenih ustanova te daljnje ravnomjerno ulaganje u njih.

Ravnatelj Županijske bolnice Igor Šegović, dr. med., naglašava da korak osnivanja palijativnog centra od nas traže demografske promjene i činjenica da ljudi sve dulje žive čemu se mora prilagoditi i medicina: „Jačanje palijative, odnosno stručne skrbi za neizlječive pacijente velika je potreba današnjice, a potpisivanjem ovoga ugovora osiguravamo prvi korak prema cilju – izradu projektne dokumentacije za adaptaciju i dogradnju paviljona VI, odnosno Feštetićeve kurije i stare zgrade tehničke službe Županijske bolnice Čakovec,“ kazao je ravnatelj dodavši da uskoro slijedi obnova Odjela neurologije uz ostala ulaganja u Županijsku bolnicu Čakovec, poput izgradnje prostora za sve bolničke laboratorije.

Postupkom nabave između pet prijavljenih ponuđača izabrana je tvrtka Building d.o.o. iz Ivanca u kojoj će projektnu dokumentaciju izraditi za 122.000 eura s PDV-om.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, doktor Sven Pal dodaje da je riječ o zahtjevnom projektu jer treba obnoviti i rekonstruirati zgradu pod zaštitom: „Koncept palijativnog centra dat će nam kapacitet za 25 palijativnih pacijenata smještenih u 15 prostranih soba. Ideja je kompletirati stručni kadar koji će o pacijentima brinuti, od medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa do liječnika specijalista, ali u obnovljeni prostor smjestiti i naš postojeći mobilni palijativni tim. Dvije sobe uredit će se za tzv. respite care, tj. za privremeni boravak djece s razvojnim poteškoćama koje zahtijevaju 24 –satnu skrb kako bi se roditelji-njegovatelji osnažili. Također namjeravamo osigurati simulacijski centar za edukaciju zdravstvenih djelatnika uz dvije učionice i kongresnu dvoranu s obzirom da je naša ustanova i nastavni centar. Kao popratni sadržaj uredit ćemo i edukacijski centar o povijesti zdravstva u Međimurju. Lokacija budućeg palijativnog centra optimalna je jer se nalazi u bolničkom krugu što cjelovitu zdravstvenu skrb čini posve dostupnom i u duhu je intencije da našim palijativnim pacijentima omogućimo dostojanstven i siguran ostatak života“, rekao je doktor Sven Pal.

Predstavnik tvrtke koja će izraditi dokumentaciju Jerko Bošković dodao je da je riječ o profesionalnom izazovu jer zgrada mora biti obnovljena u duhu vremena u kojem je nastala, dok je predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić Grlač istaknula izvrsnu suradnju s upravom Bolnice zahvaljujući čemu se dosežu veliki ciljevi. „U projekt smo uključili i udrugu Pomoć neizlječivima koji će imati svoje mjesto u budućem palijativnom centru, a Međimurska županija pomaže zapošljavanje psihologa“, dodaje Sonja Tošić Grlač.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content