Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Festival znanosti u Čakovcu okupio djecu i mlade

Datum objave: 26. travnja 2023.

I u našem kraju u suradnji škola, vrtića i Muzeja Međimurja Čakovec održan je Festival znanosti koji među djecom i mladima budi istraživački duh i kreativnost. Sadržaji su bili dio programa Dana Međimurske županije koji se odvijaju do 6. svibnja.

Vrtići te osnovne i srednje škole prijavljivali su plakate na centralnu temu Festivala – o značajnim osobama, znanstvenicima, te otkrićima čije se obljetnice obilježavaju u 2023. godini. Na natječaj je pristiglo 30 radova, a povjerenstvo je nagradilo najbolje u četiri kategorije. U kategoriji vrtića najbolji radovi stigli su iz Dječjeg vrtića Cvrčak iz skupine Buttons, zatim iz skupine Sunčeka Dječjeg vrtića Cipelica te njihovog područnog odjela Mrav iz Mačkovca.

Među učenicima nižih razreda osnovnih škola najbolje radove izradili su Izak Radek, Aida Kovačić, Muna Pavleković, Josip Vidović, Gabi Dovečer iz III. OŠ Čakovec, zatim Leon Dokleja, David Kodba, Ivan Logožar, Laura Smilović, te Erik Močnik, Lara Kovačić i Hana Slokan iz I. OŠ Čakovec

Učenici viših razreda s najboljim plakatima bili su: Grga Vresk, zatim Marta i Marko Jezernik, te Dunja Kutnjak iz III. OŠ Čakovec.

Među srednjoškolcima najuspješniji su bili Ana Sabočanec iz Gimnazije Josip Slavenski Čakovec, zatim  Janja Blažon i Lea Špiranec i Helena Veselko iz Srednje škole Čakovec.

Nagrade su najboljim mladim autorima dodijeljene na svečanosti u vjenčaonici Muzeja Međimurja.

U sklopu Festivala znanosti u čakovečkoj Gimnaziji Josip Slavenski provedene su radionice za srednjoškolce koje su priredili Melita Sambolek, prof., i Davorin Zorko, prof., a niz radionica odvijao se i u Muzeju Međimurja Čakovec gdje su mladi sudjelovali u predavanju na temu života i djela Ane Katarine Zrinski, radionici na temu Digitalne demencije, upoznali se s topotekom kao čuvaricom baštine, te naučili više o obljetnicama u znanosti. Radionice i predavanja priredili su dr. sc. Ines Virč, te nastavnici Gimnazije Davorin Zorko, Melita Sambolek i Marija Borko.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content