Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ususret Urbanovu 2023. – u čast pušipela i ostalih vrhunskih vina s međimurske vinske ceste nakićene platinom i zlatom Decantera

Datum objave: 24. travnja 2023.

Pozivam naše građane, kao i posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Europe da posjete ovo prvo Urbanovo bez granica, da budu dio naše priče o poštovanju prema vinu i prema radu i znanju kojima je stvoreno“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ususret ovogodišnjem izdanju Urbanova održana je konferencija za medije kojoj su u srcu štrigovskih bregova domaćini bili članovi vinarske obitelji Knehtl-Medenjak, kojima je  zahvalio i župan Međimurske županije Matija Posavec, rekavši da predstavljaju sinonim za svakog vrijednog međimurskog vinara, svakog skromnog čovjeka koji svojim rukama stvara svjetski priznat proizvod.

Svi smo okupljeni oko jednog cilja – promocije međimurskih vina i gastronomije, turizma i gospodarstva te prirodnih ljepota. Pozivam naše građane, kao i posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Europe da posjete ovo prvo Urbanovo bez granica, da budu dio naše priče o poštovanju prema vinu i prema radu i znanju kojima je stvoreno“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da je ove godine partner Urbanova Šibensko-kninska županija čiji nam predstavnici dolaze u uzvratni susret, s obzirom da se Međimurska županija svojim OPG-im i etnoblagom predstavlja u Skradinu na velikom Sajmu agroturizma narednoga vikenda.

Novinarima se obratio i predsjednik Hortus Croatiae Robert Horvat: „Naša su vina spremna za sve vinoljupce, ali i za stroga nepca enologa“, poručio je predsjednik Društva vinogradara i vinara te zahvalio i Međimurskoj županiji na podršci.

Urbanovu će tradicionalno prethoditi međunarodno ocjenjivanje vina 28. i 29. travnja, u organizaciji udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae i Općine Štrigova. „Pristiglo je 205 uzoraka od čak 22 sorte vina, odnosno od 58 proizvođača iz Hrvatske i Slovenije, što pokazuje rast ovog enološkog događaja. Uz redovite berbe, ocjenjivat će se i crna vina te pjenušava za koje je na ocjenjivanje pristiglo čak 11 uzoraka. Dodjela nagrada bit će na otvorenju Festivala Pušipela 12. svibnja u domu kulture u Štrigovi“, rekao je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te dodaokako ga posebno raduje dodjela Nagrade Franjo Lebar za najbolji sauvignon, ustanovljena u spomen na prvog vinskog viteza - vinara Franju Lebara iz Železne Gore.

Urbanovo će s pratećim priredbama i prezentacijama trajati dva tjedna, s centralnom svečanošću Festivalom Pušipela – u čast naše autohtone sorte, ali i svih drugih sorti odnjegovanih na međimurskoj vinskoj cesti nakićenoj platinom i zlatom Decantera.

U centru i ovog Urbanova bit će kultura uživanja u vinu i ponos što smo tijekom godina Urbanovo podigli na razinu vrhunske europske i svjetske manifestacije“, rekao je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

I ove godine kulturu uživanja u vinu pratit će kultura iz Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi čiji je ravnatelj Jurica Cesar najavio izložbu „Vina na granici, vino na meji“, koja se u Arhivu otvara 12. svibnja u 15 sati.

Ulaznice za Festival Pušipela prodavat će se po 20 eura, a u sve festivalske dane (12., 13. i 14. svibnja) uz bogat program posjetitelji će moći uživati u degustacijama od 12 do 19 sati u štrigovskom domu kulture.

Dani otvorenih podruma slijede vikend nakon Festivala Pušipela (19. i 20. svibnja), a sudjelovat će sljedeće vinarije: Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, te Vuković.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content