Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz Dane Međimurske županije Frankopani posjetili Zrinske

Datum objave: 22. travnja 2023.

Do 31. svibnja u Riznici Međimurja građani mogu razgledati zanimljivu izložbu Upoznajmo Frankopane, plod suradnje Međimurske i Primorsko-goranske županije. U Starom gradu Zrinskih tako gostuju Frankopani te je povijesna baština dvaju krajeva Hrvatske prepletena na najljepši mogući način.

U Riznici Međimurja 21. travnja otvorena je zanimljiva izložba „Upoznajmo Frankopane“, plod suradnje Međimurske i Primorsko-goranske županije i preplitanja povijesne baštine. Izložbu, otvorenoj u sklopu programa Dana Međimurske županije i proslave 30 godina njezina djelovanja i razvoja, službeno je otvorio župan Matija Posavec zaželjevši toplu dobrodošlicu županima Primorsko-goranske i Istarske županije, Zlatku Komadini i Borisu Miletiću koji su uz gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutina Glavinu uveličali ovo otvorenje.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan posjetitelje je provela kroz kratku poveznicu najvećih hrvatskih velikaških obitelji Zrinskih i Frankopana, dok je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić dodala da je Primorsko-goranska županija ovu baštinsku priču započela još 2004. godine obnovom kaštela Frankopana na svom području.

Autorica izložbe Upoznajmo Frankopane je Rajna Miloš, autor kostima Juraj Zigman, a skulptura Siniša Majkus.

„Zadovoljstvo mi je što smo na još jedan način povezali naše dvije županije – sjever i jug, kopno i more. Primorsko-goransku i Međimursku županiju povezuje baština, povijest i kultura. Naša je Riznica ovom izložbom postala još bogatija.“ istaknuo je naš župan Matija Posavec te dodao da sve tri županije čuvanjem svoga blaga jačanu identitete te time i cijelu našu zemlju.

Gradonačelnica Cividini pozdravila je povezivanje županija te dodala: „I Grad Čakovec gradi lijepu priču u suradnji s gradom Rijekom, te bismo na nacionalnoj razini trebali što više takvih primjera suradnje.“

„Našim velikim projektom Putovima Frankopana pokazujemo koliko nam je stalo do našeg blaga. Primorsko-goranska županija mnogo je dala kroz povijest, pa i „osobnu iskaznicu“ Hrvatske – Baščansku ploču“, rekao je župan Zlatko Komadina dodavši da mu je drago što je ovom izložbom hrvatska povezana u Međimurju.

Župan Istarske županije Boris Miletić, naglašava da je ovo susret triju županija koje su lokomotive Hrvatske. „Pomalo se međusobno i nadmećemo, no iskreno radujemo međusobnim uspjesima.“

Od 1118. do 1671. godine, više od pet i pol stoljeća, hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. Bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti, te – na kraju - i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostajali zakonici, statuti i druge važne uljudbene isprave, zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja. Izložba prikazuje samo djelić njihove priče, a za podrobnije upoznavanje pozivamo vas na rutu Putovima Frankopana.

U okviru izložbe posjetitelji se mogu upoznati s navedenom kulturno-turističkom rutom, svim njezinim lokacijama (17 kaštela i tri sakralna objekta), interpretacijskim centrima, multimedijskim sadržajem te mnogim aktivnostima provedenim u velikom projektu projekt Primorsko-goranske županije Putovima Frankopana, ističu u Muzeju Međimurja.

Ova zanimljiva izložba privlači bojama i okusima prošlosti i svakako je vrijedi razgledati, što možete učiniti do 31. svibnja u Riznici Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content