Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Črečanu otkrivena bista skladatelja Josipa Vrhovskog

Datum objave: 22. travnja 2023.

Danas je u Črečanu, rodnom selu skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga Josipa Vrhovskog otkrivena bista, u spomen na 40. godina od njegove smrti.

Josip Vrhovski svojim je individualnim te originalnim radom, idejama, ambicijama ostavio utisak te obogatio kulturu na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini. Bio je jedan od najvažnijih međimurskih skladatelja i pedagoga, a vodio je orkestre i zborove, skladao nacionalno orijentiranu glazbu za različite sastave, ponajviše zborove, njegujući pritom zastupljenost elemenata međimurskog folklora.

U malom Črečanu, mjestu ispod prvih brežuljaka gornjeg Međimurja, kako je volio reći za svoje rodno mjesto, danas je svečano otkrivena bista u spomen na 40. godina njegove smrti, koju je izradio kipar i glazbenik bogate karijere Boris Leiner, a svečanosti otkivanja biste uz brojne mještane nazočio je i unuk Josipa Vrhovskog –  Tomislav Fačini.

Bista skladatelja Josipa Vrhovskog postavljena je u središtu mjesta Črečana, a svečano su je otkrili načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak uz pomoć Nikol Flojhar.

Načelnik općine Nikola Novak tom prigodom je istaknuo kako je glazbeno-pedagoški rad Josipa Vrhovskog i danas uzor generacijama te čestitao Pjevačkom zboru Josip Vrhovski koji ove godine slave jubilej -  25. godišnjicu osnutka i 10. godišnjicu utemeljenja Dječjeg zbora.

Da otkrivanjem biste Vrhovskom u njegovom rodnom mjestu pokazujemo zahvalnost i priznanje za njegov rad rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec „Vrhovski je bio jedan od najboljih skladatelja u Međimurjučesto se kroz povijest govorilo da ljudi koji stvaraju glazbu i koji je izvode da su „lijek“ za taj narod – a za Međimurje je to bio Vrhovski“, istaknuo je župan Posavec.

Podsjetimo, Josip Vrhovski rođen je u Črečanu 1902. godine, a umro je u Zagrebu 1983. Značajnim dijelom svoga stvaralaštva ostao je okrenut korijenima i kajkavskom izričaju, a uspomenu na njega dostojanstveno čuva i izvrstan Pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća. Zbor će danas njemu u čast  održati i koncert u večernjim satima u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu, čime je upotpunjena zavičajna nota kulturnog dijela programa proslave Dana Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content