Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povijesna postrojba Zrinska garda slavi 20 godina djelovanja

Datum objave: 21. travnja 2023.

U sklopu Dana županije i proslave 30 godina njezina djelovanja, slavlje u slavlju ima i Zrinska garda čiji pripadnici obilježavaju 20 godina ove naše povijesne postrojbe. U Centru za kulturu Čakovec u petak, 21. travnja otvorena je izložba na kojoj ima vrlo zanimljivih eksponata, poput replike mača Petra Zrinskog koji se inače čuva u muzeju u crnogorskom gradu Perastu. Zahvaljujući partnerstvu Zrinske Garde i Grada Szigetvara te prijateljstva Čakovca i Sigeta posjetitelji imaju priliku vidjeti i oružje te predmete korištene u obrani Sigeta 1566. godine.

Izložena su i poprsja Nikole Šubića Zrinskog, Nikole Zrinskog Čakovečkog, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana autora našeg cijenjenog kipara Mihaela Štebiha.  

Prije 20 godina, kada je postrojba osnovana, inicijalna sredstva za prvu odoru osigurala je Međimurska županija, te i do danas podržava rad udruge Zrinska garda kao čuvara i štovatelja našeg povijesnog nasljeđa.

Geslo i pozdrav postrojbe Navik on živi ki zgine pošteno, gardisti će u čast obljetnice uzviknuti i u subotu, 22. travnja u Prelogu gdje se u prijepodnevnim satima održava svečanost posvećena prvom javnom pojavljivanju Zrinske garde upravo u tom gradu. Gardisti će uveličati i tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi na sam Dan Međimurske županije, 30. travnja u centru Čakovca kao i odavanje počasti Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu na mjestu pogubljenja, u Bečkom Novom Mjestu.

U kraćem obraćanju okupljenim uzvanicima obratio se predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, autorica fotografija Miroslava Novak Hranjec te župan Međimurske županije Matija Posavec.

U godini u kojoj obilježavaju 20 godina djelovanja, gardisti će ostvariti i 2000. javni nastup. Obljetnica je prigoda da se spomenu imena svih dosadašnjih zapovjednika Zrinske garde: Mladen Obadić, Vjeran Rožić, Ratimir Hrešć i Davor Bratković.

Otvorenju izložbe nazočili su župani Primorsko-goranske i Istarske županije, Zlatko Komadina i Boris Miletić, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnici općina te brojni posjetitelji.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content