Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon uspješnog pilot programa, Međimurska županija u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om nastavlja s nizom aktivnosti i projekata za djecu

Datum objave: 21. travnja 2023.

Tijekom događaja koji je okupio mnogobrojne uzvanike, organizacije su procijenile napredak postignut kroz treću fazu programa EU Jamstvo za svako dijete koja se kao pilot projekt provodila u sedam zemalja diljem Europe.

Europska komisija i UNICEF danas su završnom konferencijom u Sofiji zaključili trogodišnji program III. faze pilot-programa pod nazivom „Testiranje jamstva za svako dijete“ čiji je osnovni cilj bio osigurati pristup osnovnim uslugama za djecu i obitelji koji žive u nepovoljnim uvjetima i isključenosti.

Inicijativa je provedena kroz partnerstvo između Europske komisije i Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju, a kroz pilot-program razvijene su i testirane integrirane i koordinirane politike i prakse usmjerene prema odgoju djece iz depriviranih obitelji čiji je cilj uključivanje u društvo i kvalitetan odgoj od najranijeg djetinjstva. Pilot-program je u Bugarskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj omogućio analizu politika, prikupljanje podataka i savjetovanje među ključnim dionicima uključujući djecu, što je sve pomoglo u razvoju Nacionalnih akcijskih planova EU Jamstva za svako dijete u državama uključenim u inicijativu.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku, dvije je godine u Međimurju provodio projekt „Testiranje jamstva za svako dijete“  u sklopu kojeg su brojna djeca dobila pristup osnovnim uslugama, a njihove obitelji dodatnu podršku za usmjeravanje u kvalitetniji život.

O uspješnosti provedbe pilot projekta govorili su brojni sudionici konferencije, Nicolas Schmit, povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja i  Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i središnju Aziju zahvalili su svima koji su bili uključeni u provedbu programa, a posebno UNICEF-u koji je maksimalno iskoristio svoju stručnost i radnu snagu na terenu kako bi ova faza bila tako uspješna.

O postignućima pilot-programa raspravljalo se na panel raspravi na kojoj je sudjelovao župan Međimurske županije Matija Posavec koji je još jednom zahvalio UNICEFU-u što je prepoznao potrebe na koje lokalna samouprava godinama upozorava, „Potrebno je već od najranije dobi ulagati u djecu, njihovu socijalizaciju, učenje jezika i kvalitetna priprema za osnovnu školu,“ rekao je župan je te naglasio kako će se u Međimurskoj županiji nastaviti provoditi aktivnosti u centrima za djecu i obitelji koji su izgrađeni u sklopu ovog pilot projekta.

U Međimurskoj županiji izgrađeno je 5 resursnih centara, koja su postala mjesta na kojima se odvijaja niz edukativnih aktivnosti, susreti i programi u cilju osnaživanja obitelji i stvaranja sigurnijeg okruženja za djecu.

Philippe Cori, zamjenik regionalne direktorice Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju u svojem je govoru istaknuo Međimursku županiju kao odličan primjer uspješnosti provedbe projekta „Od samog početka imali ste strateški pristup provedbi projekta, i upravo iz tog razloga služite kao odličan primjer. Svi sudionici programa bili su uključeni u cijeli proces – od formiranja i analize stanja pa do same izgradnje centara.“

Na panel diskusiji koja se održavala na temu „Kako Europsko jamstvo za djecu prilagoditi djeci: pogledi i perspektive djece“ sudjelovala je Lea Oršuš iz Pribislavca koja je sa svojim timom bila uključena na Upshift radionici koju je provodio UNICEF.

Fotografije: UNICEF/Međimurska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content