Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na konferenciji Zelena destinacija naglašen održivi put razvoja turističkih potencijala Međimurja

Datum objave: 21. travnja 2023.

 „Hrvatski sabor donio je strategiju razvoja turizma do 2030. godine i sve ono što je njoj napisano Međimurje već ima. Uistinu ovdje nailazimo na primjer dobre prakse u našoj zemlji, što mi u Ministarstvu turizma stalno ističemo. Jer biti četvrti u svijetu zaista je veliki doseg!“, istaknuo je izaslanik ministrice turizma Slavko Štefičar.

Danas je u hotelu Castellum u Čakovcu održana konferencija na temu „Međimurje – zelena destinacija“ na kojoj su istaknuta postignuća Međimurske županije i njezine Turističke zajednice u području održivog turizma i formiranja visokovrijednih turističkih sadržaja u okviru zelene agende. Stručni skup „Međimurje – zelena destinacija“, održan na inicijativu Poslovnog dnevnika, predstavio je pozitivnu praksu Međimurske županije i svih njezinih dionika u kreiranju Međimurja kao održive, zelene turističke destinacije. U Europskoj uniji današnjice naglasak je upravo na održivom razvoju ruralnih područja Hrvatske u sinergiji s turizmom, u čemu je Međimurje predvodnik u zemlji. Jedina smo regija u Hrvatskoj te četvrta u svijetu s oznakom ugledne udruge Green destination.

Skup je obuhvatio širok spektar tema po kojima je Međimurje prepoznatljivo i po kojima je primjer dobre prakse a župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je na konferenciji sudjelovao i kao panelist, ističe: „Održivi turizam tema je za koju vlada sve veći interes na svjetskoj razini, a mi u Međimurju imamo što reći na tu temu. Pokazujemo kakvi se rezultati dosežu kada svoju regiju ravnomjerno razvijamo uz osobito poklanjanje pažnje prezentaciji naše baštine, kulture, povijesti, svih naših vrijednosti. Drago mi je da je fokus Ministarstva turizma kao i drugih županija na nama“, rekao je župan te dodao da smo spremni za sljedeće korake koji podrazumijevaju daljnju revitalizaciju naše kulturne i prirodne baštine.

Prijavili smo na natječaje projekt revitalizacije dvorca Feštetić u Pribislavcu, kao i niz prezentacijskih centara te očekujemo rezultate. U punom smo zamahu stvaranja mreže baštinskih centara na autentičnim lokacijama koje ćemo zaokružiti u europsku mrežu ekomuzeja. Također radimo na procesu uvrštavanja svetomarske čipke na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. S jednakim žarom nastavljamo raditi na zaštiti, ali i dostupnosti naših prirodnih blaga kako bismo nastavili ovaj prepoznatljivi put jačanja identiteta našega Međimurja“, rekao je župan.

Ravnatelj Uprave za održivi razvoj pri Ministarstvu turizma Slavko Štefičar naglasio je čelnu poziciju Međimurske županije kada je o kontinentalnom turizmu riječ:„Hrvatski sabor donio je strategiju razvoja turizma do 2030. godine i sve ono što je u toj strategiji napisano Međimurje već ima. Uistinu ovdje nailazimo na primjer dobre prakse u našoj zemlji kada je riječ o kontinentalnom turizmu, što mi u Ministarstvu turizma stalno ističemo. Jer biti četvrti u svijetu zaista je veliki doseg!

Među brojnim panelistima konferencije bili su Rudi Grula, direktor Turističke zajednice naše Županije, i Marko Puškadija, voditelj županijskog Odsjeka za turizam, te govorili  o zahtjevnom procesu certificiranja koji nas je doveo do srebrne oznake Green destination, odnosno planovima čija će nas realizacija odvesti i dalje.

Na skupu je zaključeno da suvremeni gost traži više, traži održive destinacije i teži putovanjima na lokacije s certifikatima. Stoga, međimurski primjer vrijedi za cijelu Hrvatsku i vrijedi ga slijediti. Župan Matija Posavec naglasio je još jedan aspekt specifičnosti i snage našega kraja: „Međimurje ne ovisi o turizmu, za razliku od Hrvatske u cjelini. Okrenuti smo industrijskoj proizvodnji i razvoju poduzetništva koje daje proizvode s dodanom vrijednošću. Međimurske tvrtke dvostruko više izvoze nego uvoze. Kada je o turizmu riječ, ne težimo masovnosti, već da nam se gosti osjećaju ugodno i da im vrijeme provedeno kod nas bude nezaboravno.“

Konferenciji su uz brojne uzvanike nazočili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, nečelnici općine Sveti Juraj na Bregu i Donja Dubrava Anđelko Nagrajsalović i Marijan Varga, savjetnica za turizam gradonačelnika grada Preloga Sandra Herman, županijski pročelnici i ravnatelji ustanova te brojni drugi zainteresirani pojedinci koji se bave turizmom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content