Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mladi stvarali na kajkavskom dijalektu te osvojili nagradu „Zvonimir Bartolić“

Datum objave: 18. travnja 2023.

U zgradi Scheier u Čakovcu,  17. travnja dodijeljene su tradicionalne nagrade „Zvonimir Bartolić“ koje Matica hrvatska Ogranak Čakovec godinama daje učenicima osnovnih i srednjih škola za najuspješnije radove na kajkavskom dijalektu. Svečanost je dio programa proslave Dana Međimurske županije te 30 godina njezina djelovanja i razvitka.

Nagrađeni mladi autori na svečanosti su interpretirali svoje tekstove, a radovi će im biti objavljeni krajem studenoga u Hrvatskom kajkavskom kolendaru 2024. – dobro znanom glasilu čakovečkoga Ogranka Matice hrvatske.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako se Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu kao jedan od najboljih i najaktivnijih u Hrvatskoj, na najljepši način uključio u obilježavanje Dana Međimurske županije dodjeljivanjem nagrada učenicima koju su iskazali svoju kreativnost pisanja na kajkavskom dijalektu: „Važno je čuvati i njegovati naš identitet, našu kulturu, jezik i tradiciju, a upravo kroz ovakve projekte on ostaje trajno sačuvan,“ kazao je župan te čestitao učenicima što čuvaju i njeguju naš  „kaj“.

 „Jezik i narječje osnovne su karakteristike svakog naroda i svake zajednice, a očuvanje našeg kajkavskog jezika znači očuvanje naše kulture i identiteta,“ kazao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk te istaknuo kako je u cilju očuvanja kajkavskog jezika osmišljen i ovaj natječaj koji se provodi 12. godinu zaredom, a od 2019. godine nagrada nosi ime po obnovitelju i dugogodišnjem predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zvonimiru Bartoliću. „Dodjela ove nagrade jedna je od najvažnijih aktivnosti koje provodimo i trudit ćemo se da ona svake godine raste.“ 

Književni natječaj za nagradu „Zvonimir Bartolić“ i ove godine je ispunio očekivanja. Na natječaj se odazvalo četrnaest osnovnih i šest srednjih škola sa 128 književna rada od čega 27 proznih, povjerenstvo za ocjenjivanje radova činile su Petrana Sabolek, Vera Zemunić te Kristina Štebih.

Među osnovnoškolcima prvonagrađena je Greta Zamuda iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica koju je vodila mentorica Ljiljana Rinkovec, druga nagrada pripala je Emili Hajdinjak  iz OŠ Orehovica, pod vodstvom mentorice Ivanke Novak, dok je treće nagrađeni Tomo Golub iz I. osnovne škole Čakovec, a mentorica je učeniku bila Anita Novak.

Pohvaljeni su učenici Luka Horvat iz II. OŠ Čakovec, mentorica Ide Veselovac, te Hana Filipašić iz OŠ Donji Kraljevec, pod mentorstvom Dubravke Horvat.

Među učenicima srednjih škola prvu nagradu dobio je Karlo Beličanec  iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, kojeg je vodila mentorica profesorica Nada Čatlaić, drugu Niko Fundak iz Tehničke škole Čakovec, pod mentorstvom profesorice Lucije Sanjković Horvat, a trećenagrađena je Eva Bogomolec iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, pod mentorstvom profesorice Zlatke Grahovec Soldat.

Pohvaljeni su učenici čakovečke Gimnazije Dora Sisek, pod mentorstvom profesorice Vedrane Močnik, te Lara Šafarić, koju je vodila mentorica dr. sc. Zdravka Skok, prof.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content