Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske predstavio spomenicu, riznicu plodova rada najaktivnijeg ogranka u Hrvatskoj

Datum objave: 14. travnja 2023.

Proslavi Dana Međimurske županije priključili su se i članovi čakovečkog Ogranka Matice hrvatske, najaktivnijeg ogranka u Hrvatskoj, te su na svečanosti u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu 13. travnja predstavili spomenicu. Postavljena je izložba koja predstavlja presjek rada i aktivnosti Ogranka, ali spomenica je prava riznica plodova koje je iznjedrio rad članova tijekom dugog niza godina.

Naš Ogranak u siječnju se priključio obilježavanju 180 godina utemeljenja Matice hrvatske izložbom nazvanom „Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu – nositelj kulturnog identiteta Međimurja“, koja je izazvala veliki interes te je ovo bila prigoda da se ponovo predstavi domaćoj javnosti.

Izložbu je postavila te spomenicu uredila dr. sc. Maja Žvorc, (odnedavno i predsjednica Centra za istraživanje Međimurja), koja je u obraćanju posjetiteljima svečanosti istaknula da je  publikacija čuvar sjećanja na najdugovječnijeg predsjednika našega Ogranka Zvonimira Bartolića o kome je slovo u spomenici napisao profesor Ivan Pranjić.

O plodnoj nakladničkoj djelatnosti koja je iznjedrila više od 170 djela te o Murodravani, biblioteci Ogranka osnovanoj u suradnji s Međimurskom županijom, pisao je dr. sc. Krunoslav Mikulan, koji je uz predsjednika Ogranka, povjesničara Zorana Turka, pisao i o povijesti Ogranka MH-a Čakovec. Hrvatski kajkavski kolendar u spomenici je predstavio Tomu Blažeka, dok je autorica poglavlja o spomen-obilježjima koja je Ogranak postavio diljem Međimurja Anita Novak.

Večer čakovečkog Ogranka Matice hrvatske glazbom su ukrasili Tamara Korunek i Marko Žerjav.

U ime domaćina, posjetiteljima se obratila ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec istaknuvši da Ogranak Matice i Centar povezuje posvećenost svojim zadacima i ulozi u zajednici.

Predsjednik Ogranka Čakovec Zoran Turk naglasio je da su Međimurci i na području kulture nenadmašni po marljivosti, stoga ne čudi što je upravo naš Ogranak najaktivniji i najnagrađivaniji u Hrvatskoj. „Zahvaljujući Međimurskoj županiji i našem zajedničkom projektu Murodravani vodeći smo nakladnik u Međimurju i šire, a u tijeku su realizacije novih nakladničkih projekata“, rekao je Zoran Turk.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je veliko zadovoljstvo što je utemeljenje Bibliothece Murodravana 2016. godine bilo dodatni vjetar u leđa vrijednim članovima Ogranka: „Djela tiskana u sklopu djelatnosti Murodravane ostaju na ponos svim Međimurkama i Međimurcima koji svoj kraj vole, koji njeguju materinju riječ i kulturu. S ponosom ta djela predstavljamo i izvan Međimurja, o čemu svjedoče i nagrade kojima Ogranak nagrađen. Nakladnička djelatnost Murodravane čuvar je naše povijesti, a time i našega identiteta“, dodao je župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content