Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan oslobođenja Međimurja 1945.

Datum objave: 6. travnja 2023.

Međimurje se danas, 6. travnja prisjetilo trenutka kada su prije 78 godina jedinice antifašističke koalicije oslobodile Čakovec, te taj dan obilježavamo kao Dan oslobođenja Međimurja od nacističke okupacije. Tim povodom izaslanstva Međimurske županije, grada Čakovca i općine Donji Kraljevec, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, Udruge Josip Broz Tito položile su vijence i  zapalile svijeće kod spomenika palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe na Trgu Eugena Kvaternika u Čakovcu, ispred Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu te na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Pobjeda na fašizmom, kao najcrnjim oblakom nadvijenim nad civilizacijom 20. stoljeća, ne smije pasti u zaborav jer je učiteljica svim naraštajima.  Jedino istinska spoznaja što zlo – kakvo je bilo fašizam – čini narodima, može naš put učiniti ispravnim, naglasili su svi govornici, a župan Međimurske županije Matija Posavec dodao „Okupili smo se u spomen na 6. travnja 1945., vrijeme kada je obranjeno pravo na život u okviru hrvatske države, pravo na slobodu i različitost, pravo na sve one vrijednosti za koje danas s ponosom ističemo da krase naše Međimurje. Generacijama gradimo društvo tolerancije i otvoreni smo za sve osim mržnje i isključivost. Zato dužno poštovanje odajemo antifašistima i s dignitetom se sjećamo svih žrtava svih ratova sa željom da budući ratovi budu 'ratovi' za radna mjesta i razvoj“.

Stojimo pred spomenikom ljudima koji su prije osamdesetak godina poginuli boreći se protiv fašizma i nacizma, najcrnijih režima cjelokupne ljudske povijesti. Ta ideologija, određene je ljude smatrala vrednijima od drugih, dajući im za pravo prekrajati granice, seliti nacije i porobljavati države, uništavati cijele narode. Međimurci su mnogo puta tijekom stoljeća, a posebno za vrijeme II. svjetskog rata znali odabrati pravu stanu povijesti. Upravo na današnji dan prije 78 godina, najprije sovjetske i bugarske, a zatim i hrvatske partizanske jedinice oslobađaju Čakovec. Borbe u Međimurju završavaju nekoliko dana kasnije, no datum oslobođenja najvećeg međimurskog grada obilježavamo kao Dan oslobođenja Međimurja od fašističke okupacije,“naglasila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Predsjednik Udruge antifašista Miljenko Zorko ponovio je povijesne podatke o ratnim ranama Međimurja „U partizanskim jedinicama poginulo je 329 boraca, a nakon protjerivanja okupatora, od zaostalih mina smrtno je stradalo 20-ak ljudi, mahom djece. Tijekom antifašističke borbe u fašističkim logorima i zatvorima bilo je 1.839 Međimurki i Međimuraca, a tijekom bombardiranja i na druge načine poginulo je ukupno 1.848 ljudi Međimurja. Napredna židovska zajednica u našem kraju, uništena je gotovo u cijelosti“, rekao je M.Zorko, istaknuvši važnost čuvanja antifašističkih tekovina.

Pozdravljajući sve nazočne, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat rekao je kako mu je drago da se svake godine okupljamo na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju odajući na taj način počast onima koji su dali svoje živote u antifašističkoj borbi.

Svečanosti su nazočili saborska zastupnica  Boška Ban Vlahek, županijski vijećnici Željko Pavlic i Dijana Novak te brojni mještani i građani.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content