Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija slavi 30 godina djelovanja i razvoja

Datum objave: 5. travnja 2023.

Danas je u Riznici Međimurja predstavljen bogat program obilježavanja Dana Međimurske županije koji ove godine prati i veliki jubilej – 30 godina postojanja i razvoja naše Županije. U znaku obljetnice bit će cijela 2023. godina, a od 12. travnja do 6. svibnja građane našega kraja i goste očekuje više od 70 kulturnih, zabavnih i sportskih događaja koji se održavati diljem Međimurja.

Ovogodišnji Dani Međimurske županije posebni su u svjetlu činjenice da se ove godine navršava 30 godina od konstituiranja Međimurske županije kao jedinice regionalne samouprave. Time nam ova godina stvara prigodu za  svojevrstan presjek i analizu svega onoga što smo, gdje smo i što želimo biti. Naš put razvoja nije bio lagan, ali u ovih 30 godina u svakom segmentu se uspijevamo razvijati u ispravnom smjeru. Pristojna politika bez ideologije, uz snažan razvoj infrastrukture i građane na prvom mjestu. Dan Međimurske županije spomen je na žrtvu i ostavštinu Zrinskih i Frankopana pa će i ove godine biti odano dužno poštovanje našim velikanima“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će centralni dio proslave obilježiti dodjela najviših županijskih priznanja te svečani podsjetnik na prvu konstituirajuću sjednicu Skupštine, uz predstavljanje knjige posvećene velikom jubileju koja ostaje trajni svjedok jednog vremena.

Tijekom tog vremena završit ćemo neke od investicija na kojima predano radimo posljednjih mjeseci i godina, u obrazovnom i zdravstvenom segmentu i potpisati ugovore za nove investicije. Stavit ćemo naglasak na naše građane koji čuvaju našu kulturu, našu baštinu, okupit ćemo, podržati i promovirati naša kulturno-umjetnička društva, udruge, a također ćemo ostaviti u nasljeđe spomenik na Novom Zrinu u Mađarskoj, uz što smo inicirali i preimenovanje mosta na Muri u Goričanu u most Zrinskih te ćemo započeti proces uvrštenja svetomarske čipke na svjetsku listu UNESCO-ve baštine“, istaknuo je župan.

O ovoj prigodi dodatno će se osnažiti prekogranična suradnja, kao i zajednički projekti s drugim hrvatskim županijama, poput povezivanja s Karlovačkom i Primorsko-goranskom županijom u projektu Putovima Frankopana. Bit će jezgra priča o putovima velikana koji nas povijesno povezuju od njihovih kaštela u primorskoj Hrvatskoj do Bečkog Novog Mjesta gdje su završili svoje živote. Na taj način osvijetlit će se i s aspekta kulture naš europski put. Bit će ovo prilika da promoviramo i naše prirodne vrijednosti, turistički potencijal te jačamo naš jedinstveni identitet, dodao je župan Matija Posavec.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina osvrnuo se na konstituirajuću sjednicu prvog saziva Skupštine, održanu 13. travnja 1993., a na taj dan održat će se i sjednica aktualnog saziva sa svečanim uvodom. „Ponosni smo što smo suvremenici snažnog razvoja Međimurske županije i s ponosom ćemo naše dosege predstaviti gostima tijekom manifestacija“, naglasio je Dragutin Glavina.

Brojne priredbe iz programa odvijat će se u Čakovcu te je gradonačelnica Ljerka Cividini poželjela dobrodošlicu u središte naše Županije: „Bit ćemo kamenčić u mozaiku prigodnih sadržaja u duhu suradnje koju Grad i Županija razvijaju na brojnim poljima stvarajući bolji život građanima“, istaknula je Ljerka Cividini.

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel naglasio je da postrojba slavi 20 godina djelovanja te se Danima Međimurske županije priključuje bogatim sadržajem. Uz postavljanje spomen-ploče posvećene Nikoli Zrinskom Čakovečkom na mjestu utvrde Novi Zrin u Mađarskoj, gardisti pripremaju zanimljivu izložbu oružja iz Sigetske bitke, kao i tradicionalni mimohod povijesnih postrojba u centralnom dijelu proslave, 29. travnja, kada će se održati i svečana sjednica Skupštine Međimurske županije uz dodjelu najviših priznanja zaslužnim građanima i udrugama.

I ove godine, Međimurska županija osigurala je besplatan prijevoz svima koji žele s nama odati počast našim velikanima na mjestu pogibije u Bečkom Novom Mjestu te na misi u Katedrali.  Zainteresirani se mogu predbilježiti putem e-adrese Zrinske garde“, rekao je Đuro Bel.

Cvijet Međimurske županije je Katruža, njezina zaklada solidarnosti. Na Trgu Republike u Čakovcu 22. travnja u prijepodnevnim satima prodavat će se ulaznice za humanitarni koncert Zaklade Katruža koji je na rasporedu 28. travnja od 19:00 u Centru za kulturu Čakovec, uz nastup brojnih domaćih glazbenika: „U danima slavlja mislimo i na one kojima je potrebna pomoć.  Koncertom Međimurje u srcu-prijatelji za Katružu prikupit ćemo sredstva za daljni rad Zaklade, uz što pripremamo i prodajnu izložbu u Bedemu. Pozivam sve ljude dobre volje da nam se pridruže“, rekla je upraviteljica Međimurske zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja.

Detaljni program objavljivat ćemo svakodnevno redovito na ovim stranicama. Pridružite nam se u ovom velikom slavlju međimurskog duha i nasljeđa!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content