Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U godini jubileja Matica hrvatske Ogranak Čakovec i Međimurska županija najavila nove projekte

Datum objave: 31. ožujka 2023.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu najaktivniji je i najnagrađivaniji Ogranak u Hrvatskoj, prošle godine nagrađeni su po treći puta, Zlatnom poveljom Matice hrvatske za knjigu Ignacija Aurelija Fesslera „Tri prijatelja iz Novog Zrina“.

Značaj Ogranka Matice neprocjenjiv je za društvo, a posebice za očuvanje našeg identiteta koji je najvrjednije što imamo, stoga su danas župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk potpisali ugovore o podršci koju u ovoj godini Županija daje Ogranku i Bibliotheci Murodravani, u čijem je osnivanju Međimurska županija sudjelovala još  2016. godine.

Sredstva kojima se podržavaju djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu dosežu 25.000 eura, dok će u 2023. godini izdavačku djelatnost Bibliothece Murodravana Županija pomoći s 6.636 eura.

Zahvaljujem županu i Međimurskoj županiji na podršci našoj djelatnosti jer činjenica da smo najbolji ogranak u Hrvatskoj ne bi bila moguća bez te podrške. Aktivnosti koje slijede posvećene su Danu Županije te ćemo u Donjem Kraljevcu otvoriti izložbu povodom 180 godina Matice hrvatske i našega Ogranka i predstaviti našu Spomenicu. Predstavit ćemo i knjigu povjesničara Darka Prebega „Međimurje 1941.“, učenicima ćemo dodijeliti nagrade „Zvonimir Bartolić“, za literarno stvaralaštvo, te još jednom javnosti predstaviti monografiju posvećenu stoljeću naše bolnice. U sklopu Dana Županije otkrit ćemo spomenik u Novom Zrinu“, naglasio je Zoran Turk dodavši da će do kraja godine biti još mnogo aktivnosti, a kapitalni godišnji projekt bit će predstavljanje knjige Marijane Korunek Medved o povijesti pavlinskog samostana u Šenkovcu.

Župan Matija Posavec naglasio je da će nastavak suradnje u 2023. godini biti od posebne važnosti, „Uloga Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu od osobitog nam je interesa i važnosti jer bez njihovog vrijednog rada ne bismo danas imali rezultate značajnih povijesnih istraživanja niti djela važna za naš nacionalni identitet i kulturu. Započinjemo s projektom uspostave interpretacijskog centra sv. Jeronima u Štrigovi, a temelje imamo i u znanstvenom istraživanju predsjednika Turka te radu Ogranka koji svetog Jeronima i rođenjem i djelovanjem smještaju na područje Međimurja. Ovim ulaganjem i podrškom želimo vas motivirati na daljnji rad na dobrobit naše zajednice jer osobno smatram da je vaš rad neprocjenjiv u svjetlu onoga što njime dobivamo u smislu zaštite i promicanja naše kulture i identiteta“, rekao je župan.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, prof., osvrnuo se na ulogu Bibliothece Murodravana „Riječ je o jedinstvenoj biblioteci na prostoru Hrvatske u kojoj je dosad tiskano šest knjiga, djela koja istražuju kulturu i povijest Međimurja i koja su od iznimne važnosti za ovaj prostor kao i za istraživanje i njegovanje kajkavštine.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je tajnica Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Anita Novak i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content