Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

UNICEF i Međimurska županija jačaju najmlađe i njihove obitelji

Datum objave: 28. ožujka 2023.

Župan Posavec UNICEF-u uručio Povelju Međimurske županije u znak zahvale za nemjerljiv doprinos i podršku u osiguravanju jednakih uvjeta za svako dijete

Nakon 33 mjeseca uspješne provedbe treće faze pilot-programa pod nazivom „Testiranje jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, danas je održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati programa, načelnicima predani prostori centara za djecu i obitelji, dodijeljene zahvalnice partnerima na projektima te održane panel rasprave.

Inicijativa EU Jamstva za svako dijete i ovaj pilot-program koji se provodio, značajan je iskorak u suočavanju s problemom djece koje žive u socijalnoj isključenosti te je početak njegovog sustavnog rješavanja. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a dvije ga je godine provodio Ured UNICEF-a za Hrvatsku u Međimurskoj županiji u suradnji s 11 partnera i lokalnom zajednicom. Ovim sveobuhvatnim djelovanjem brojna djeca dobila su pristup osnovnim uslugama, a njihove obitelji dodatnu podršku za usmjeravanje u kvalitetniji život.

Postignuti rezultati pokazuju koliko se kvalitetno radi na promjeni paradigme te na drugačijem odgoju djece iz depriviranih obitelji, a čiji je cilj njihovo uključivanje u društvo uz jednake šanse za obrazovanje.

Uz aktivnosti u trima područjima – pristupu integriranim uslugama zaštite djece i podrške obiteljima, uslugama rane intervencije u djetinjstvu te inkluzivnom i kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju – izgrađena su i četiri centra za djecu i obitelji u romskim naseljima u općinama Orehovica, Mala Subotica, Podturen i Nedelišće, te opremljen centar u postojećem prostoru u općini Pribislavec. Načelnicima su na upotrebu predani prostori centara za djecu i obitelji, u kojima će se nastaviti provoditi različite aktivnosti za obitelji, susreti sa stručnjacima i drugim roditeljima te skrbnicima uz edukativne sadržaje.

Navedeni Centar pružat će izvaninstitucijske socijalne usluge za djecu i njihove obitelji, poput poludnevnog boravka, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške, savjetovanja i druge usluge koje će sigurno donijeti novu perspektivu u živote djece i obitelji - korisnika tih usluga.

O dosezima programa i nasljeđu koji ostavlja govorili su Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad, Dijana Kuzman Štaudinger, EDIC koordinatorica Predstavništva Europske komisije te Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koja je rekla kako su već na početku provedbe projekta bili uvjereni da će ostvariti rezultate, no da nisu očekivali toliko pozitivnih promjena „Zahvalni smo Europskoj komisiji i našim partnerima koji su pokazali velik entuzijazam i predano radili za zajednički cilj – osiguravanje jednakih prilika za svako dijete, bez obzira na to tko je i gdje živi. Projekti poput ovoga daju nam snagu i nadu u bolju budućnost.“ Istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te nastavila kako vjeruje da će iskustva iz Međimurja biti prepoznata na nacionalnoj i europskoj razini kao primjer kvalitetne međusektorske suradnje koja je osigurala uspješne rezultate za dobrobit djece i njihovih obitelji.

„Kada se nađete pred problemima i izazovima uvjetovanima specifičnošću neke zajednice, nekog kutka svijeta, ključno je da slušate one koji u tom kutku svijeta žive, odnosno ljude koji se svakodnevno nose s konkretnim izazovima. U ime Međimurske županije zahvaljujem UNICEF-u na jednom sjajnom partnerstvu, na prepoznavanju istinskih potreba lokalne zajednice te na prepoznavanju činjenica na koje godinama upozoravamo - na važnost rada s djecom i na važnost pružanja jednakih šansi djeci koja odrastaju u deprivaciji, odnosno na drugačijem odgoju od najranijeg djetinjstva,“ istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, te naglasio kako je u programu sudjelovalo oko 2.000 djece, te 2.500 roditelja , brojni asistenti, učitelji, profesori, studenti. „Program je već dao rezultate, a osnivanjem resursnih centara, te novoformirane ustanove, ostavljaju čvrste temelje za daljnje razvijanje modela jačanja ljudi u zajednici, osobito djece. Rezultati ovog projekta pokazuju i da je Međimurska županija primjer socijalno osjetljivog okruženja u kojem je ulaganje u odgoj i obrazovanje djece prepoznato kao temelj budućnosti“, zaključio je župan.

U znak priznanja i zahvale za nemjerljiv doprinos i podršku u osiguravanju jednakih uvjeta za svako dijete, iznimnu socijalnu osjetljivost i pomoć lokalnoj zajednici, župan Matija Posavec uručio je UNICEF-u Povelju Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content