Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan narcisa u Međimurju

Datum objave: 25. ožujka 2023.

Danas je diljem Međimurja obilježen Dan narcisa kojim se skreće pozornost na važnost preventivnih pregleda i cilju ranog otkrivanja raka dojke. Akciju su i ove godine organizirali članovi Županijske lige protiv raka Čakovec te pripadajućeg Kluba Nova Nada koji okuplja žene liječene od raka dojke.  Na Trgu Republike u Čakovcu te u brojnim mjestima našega kraja prodajom i kupnjom narcisa – cvijeta koji simbolizira dolazak proljeća, novog života i nade, prikupljao se novac za nabavku igala za core biopsiju dojke te za rehabilitaciju oboljelih članova Lige i kluba.

Tradicionalnu edukativno-zdravstvenu akciju podupiru Međimurska županija i Grad Čakovec, a i ove godine pridružili su joj se brojni zdravstveni djelatnici naših ustanova. Znanje i svijest glavno su oružje u borbi protiv opake bolesti u svjetlu činjenice da je i rak dojke u ranoj fazi izlječiv.

Liječnici su i ovom prilikom istaknuli važnost odazivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, odnosno mamografske preglede po pozivu za žene zrelije životne dobi kao i samopreglede za sve žene. Jednako važnim u prevenciji velikog broja oboljenja, pa tako i raka, smatraju zdrave životne navike, poput pravilne prehrane, kretanja te nepušenja.

Senzibilizacija i edukacija javnosti, kada je o raku dojke riječ, provodi se i jednako poznatom javnom akcijom Dan ružičaste vrpce, koja se održava u listopadu – Mjesecu borbe protiv raka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content