Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i Općina Nedelišće kandidirale projekt centra za starije osobe

Datum objave: 22. ožujka 2023.

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o partnerstvu na izradi projektne dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, namijenjenog ljudima treće životne dobi, ovisnima o pomoći drugih osoba.

Međimurska županija partner je Općini Nedelišće u novom projektu gradnje i opremanja županijskog centra za starije osobe u Nedelišću, što je još jedan primjer dosega suradnje regionalne i lokalne samouprave, predstavljenog na današnjoj konferenciji za medije:

Međimurska županija i Općina Nedelišće iskoristit će šansu putem objavljenog natječaja za gradnju centara za starije osobe. Potreba za takvom ustanovom postoji u Međimurju i mi smo je svjesni te smo intenzivno tragali za mogućnostima realizacije. Zahvaljujući brzoj reakciji i kvalitetnoj suradnji s Općinom Nedelišće došli smo do adekvatne lokacije, u potpunosti opremljene infrastrukturom, u Nedelišću, u Ulici Josipa Vrhovskog. U vrlo kratkom roku je pripremljena projektna dokumentacija te zadovoljavamo uvjete natječaja i nadamo se najboljem. Riječ je o centru kapaciteta za 122 korisnika u institucionalnom dijelu, te za više od 300 korisnika izvaninstitucionalnih usluga koje će centar nuditi. Prođe li nam prijava, dobit ćemo oko 6 milijuna eura. Investicija jest nešto viša, no nama je ovaj projekt iznimno važan te od njega ne odustajemo čak i ako ne prođemo na natječaju. Tada ćemo pronaći drugo rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da je ovaj projekt nastavak sustavne skrbi Međimurske županije za osobe treće životne dobi koji podrazumijeva usluga županijskog Centra za pomoć u kući i Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, provedene projekte Impuls za 54+ i Pruži ruku, zatim sufinanciranje aktivnosti udruga umirovljenika i cjelodnevnog boravka za oboljele od Alzheimerove bolesti u depadansi Doma, besplatni prijevoz za ljude s invalidnošću te starije od 65 godina života, kao i sufinanciranje ulaznica za bazen i pomoći o blagdanima umirovljenicima s najnižim primanjima.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak istaknuo je da je izvrsna i brza priprema projekta za kandidaturu rezultat dobre suradnje:

Potreba za novim kapacitetima u ovom obliku skrbi raste te zahvaljujući brzoj reakciji u Županiji imamo glavni projekt, a građevinska dozvola je pravomoćna što znači da smo spremni za prijavu. Stručnjaci REDEA-e su u vrlo kratkom roku odradili lavovski posao na čemu im zahvaljujem kao i ostalim institucijama koje su pomogle u pripremi. U Općini Nedelišće trenutno je u provedbi projekt Zaželi te se - s obzirom na potrebe podrške starijim sugrađanima u kući - nadamo i njegovu produžetku“, istaknuo je Nikola Novak.

O analizi socijalne slike i njezinoj projekciji govorila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač:

Socijalnom analizom uvidjeli smo manjak smještajnih kapaciteta, osobito za ljude kojima je neophodna kontinuirana skrb druge osobe. Budući centar predviđa takve kapacitete, ali i usluge privremenog smještaja korisnika, kao i niz izvaninstitucionalnih usluga. Predvidjeli smo i potrebu pružanja zdravstvene skrbi u centru od liječničke i stomatološke do fizikalne terapije“, istaknula je pročelnica Tošić Grlač.

Prema procjeni potreba, centar će pružati institucionalne usluge za 122 korisnika te izvaninstitucionalne usluge s kapacitetom za 338 korisnika. Ukupna neto površina objekta doseže 5.298 kvadratnih metara te će u njemu biti uređena 61 soba, od čega po 18 jednokrevetnih i trokrevetnih, te 25 dvokrevetnih.

Kada je riječ i o izvaninstitucionalnim uslugama, njihov široki spektar podrazumijeva niz oblika pomoći u kući kojima se kvaliteta života korisnika podiže na višu razinu u njegovom prirodnom okruženju te odgađa ulazak korisnika u instituciju.

Vrijednost investicije procijenjena je na 7,023.052 eura, dok najviši iznos koji se može dobiti po projektu doseže 6.138.429 eura.

Svrha projekta je poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe te unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga za ljude treće životne dobi. Budući centar će arhitekturom i suvremenom opremom u potpunosti odgovoriti na sve izazove i specifičnosti potreba ovog ranjivog dijela populacije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content