Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Iako duboko razočarani odlukom o preuzimanju upravljačkih prava nad našom Bolnicom, Međimurska županija u inat nastavlja ulaganja u naš zdravstveni sustav

Datum objave: 21. ožujka 2023.

„Nikada, dok sam župan, neću potpisati nijedan dokument kojim će se samo pokušati ukinuti neki od odjela, zaustaviti neka od investicija ili se suštinski intervenirati u razvoj zdravstvenog sustava koji smo sami zacrtali,“ naglasio je župan Matija Posavec

Danas je u Međimurskoj županiji održana konferencija za medije o odluci Hrvatskoga sabora kojom su odbijeni amandmani saborskih zastupnica iz Međimurja Boške Ban Vlahek i Andreje Marić te u usvojene izmjene Zakona za zdravstvenoj zaštiti nije uvrštena mogućnost očuvanja regionalnog statusa županijskih i općih bolnica među koje spada i naša. To znači da upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec s prvim danom iduće godine preuzima država.

Status naše najveće i jedine sekundarne zdravstvene ustanove ne otvara samo pitanje ulaganja, već je ovdje riječ i o povijesnoj pravdi za ljude našega kraja kojima je bolnica više od ustanove.

 „Ovaj Zakon o zdravstvenoj zaštiti ima i dobrih elemenata te je u nekim segmentima prepoznao probleme poput jačanja primarne zdravstvene zaštite, rane intervencije u djetinjstvu, smanjenje lista čekanja, uvođenje reda u sustav, no ono što smatram da je duboko pogrešno je centralizacija sustava općih i županijskih bolnica,“ istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako je 77 saborskih zastupnika procijenilo da netko tko sjedi u Zagrebu i netko tko je postavljen, a ne izabran, najbolje poznaje potrebe Međimurja ili bilo kojeg drugog kraja Hrvatske,  od onih koji su direktnom voljom građana izabrani da obnašaju vlast u svojim sredinama.

„Preuzimanje osnivačkih prava neće riješiti probleme u hrvatskom zdravstvu zato što dugove ne stvaraju opće i županijske bolnice, već ustanove pod ingerencijom države - kliničke bolnice i centri. Nikada nije napravljena detaljna analiza limita, odavno definiranih prema čudnim kriterijima,“ ističe župan.

Članak 129.a Ustava RH govori da županije obavljaju poslove koji se odnose na zdravstvo, razvoj mreže zdravstvenih ustanova i kako se prilikom određivanja djelokruga rada županija mora voditi računa o širini i prirodi poslova te zahtjevima učinkovitosti i ekonomičnosti. 

„Međimurska županija se kao osnivač zdravstvenih ustanova, ponašala štedljivo i racionalno te izgradila zdravstveni sustav u skladu s potrebama stanovništva te su u provedbi brojni razvojni projekti. Potpisani su ugovori o dodjeli sredstava iz EU fondova, a Županija je potpisnik ugovora i o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za nove projekte, te prijave na natječaje za sredstva nacionalnih i europskih fondova, stoga izražavam bojazan da će se dinamika realizacije spomenutih projekata značajno komplicirati,“ kazao je župan Posavec te izrazio razočarenje što je međimurski zastupnik u Hrvatskom saboru glasao za preuzimanje bolnice, i time između interesa Međimurja i interesa svoje stranke izabrao interes političke stranke.

„Međimurska županija, neovisno o prijenosu osnivačkih prava, zadržava vlasnička prava jer je to Ustavom neotuđivo. I nikada, dok sam župan, neću potpisati nijedan dokument kojim će se samo pokušati ukinuti neki od odjela, zaustaviti neke od investicija ili se suštinski intervenirati u razvoj zdravstvenog sustava koji smo zacrtali. U inat pogrešnim odlukama kojima je cilj preuzimanje osnivačkih prava nad našom bolnicom, nastavljamo sa snažnim investicijskim ciklusom u naš zdravstveni sustav, nastavljamo obnovu naših odjela, zgrada, nabavljanje opreme te ulaganja u medicinski kadar“, rekao je župan Matija Posavec.

Na odluke zakonodavca osvrnuo se i predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina: „Odbijanjem našeg amandmana vladajuća većina u Saboru ugrozila je jedan od vitalnih interesa Međimurki i Međimuraca“.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalu skrb te predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić Grlač dodaje da usvojene izmjene Zakona ne prate upute ni pojašnjenja kako nove odredbe provesti u praksi te je naglasila da je odluka Sabora štetna za Međimurje.

Županijski vijećnik Željko Pavlic, na čiju je inicijativu formiran zaključak te pokrenuto predlaganje amandmana u Saboru, rekao je: „Ovo je udarac za Međimursku županiju jer nam se uskraćuje mogućnost da sami odlučujemo o svom zdravstvenom sustavu što je duboko nepravedno u svjetlu činjenice da smo se pri investiranju oslanjali isključivo na vlastite snage. Očigledno je da se Hrvatska centralizira i to je protivno europskim vrijednostima, dosadašnjem načinom decentralizacije, ali i zdravim razumom.“

I saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić oštro su reagirale na ignoriranje interesa Međimurja u Hrvatskom saboru.

Samo od 2017. do danas u našu je bolnicu uloženo više od 195 milijuna kuna, oni koji su u predizbornoj kampanji naglašavali suradnju s regionalnom i lokalnom samoupravom te poštivanje načela decentralizacije, sada to krše. Je li ovaj Zakon decentralizacija koju su obećali?! Saborski zastupnici Dražen Srpak i Veljko Kajtazi, ljudi koji tvrde da brane interese Međimurja, glasali su ZA prelazak naše Bolnice u ruke države“, naglasila je Boška Ban Vlahek, a zastupnica Andreja Marić dodala da država nema sluha, plana ni vizije kako riješiti problem financiranja u zdravstvu te da se nije pokazala kao dobar gospodar. „Interes Međimuraca je da se liječe tamo gdje žive“, istaknula je Andreja Marić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content