Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i naša bolnica pomažu obučavati buduće liječnike

Datum objave: 17. ožujka 2023.

"U Županijskoj bolnici Čakovec i ove godine studenti šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci obavljaju stručnu praksu u okviru kolegija Kliničke vještine, a biti nastavna baza jednom fakultetu veliko je priznanje i našoj bolnici te oblik suradnje kakvom treba težiti," istaknuo je župan Matija Posavec.

Županijska bolnica Čakovec posljednjih desetak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, kao i za obavljanje praktične nastave učenika srednjoškolskih ustanova zdravstvenog usmjerenja te za obavljanje pripravničkog i specijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih zdravstvenih ustanova i privatnih ordinacija.

Odlična suradnja uspostavljena je s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci čiji studenti 6. godine obavljaju stručnu praksu u sklopu kolegija Kliničke vještine upravo u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi. Iskustvo koje će studenti steći  bit će im od neprocjenjivog značaja za početak rada po završetku studija.

U ovoj akademskoj godini kliničke vještine u Županijskoj bolnici Čakovec izbrusilo je 23 studenata, među kojima je 15 studenata iz Međimurja. S njima su radili naši vrhunski specijalisti Danko Blažeka, dr. med., spec. otorinolaringologije; dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja; dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med., spec. transfuziologije; Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije i prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med., spec. radiologije, uži spec. ultrazvuka.

„Ovo je priznanje našoj bolnici i čast nam je što imamo specijaliste koji mogu studentima pružiti vrhunske vještine i znanja,“ kazao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović rek

Na današnjoj konferenciji za medije studente uključene u praksu predstavljale su Marta Trnski, Ines Rudec i Dora Trakoštanec koja je u ime kolega zahvalila našoj Županiji na podršci te našim specijalistima na znanju koje su im prenijeli.

Međimurska županija studentima koji nisu iz našega kraja sufinancira smještaj te dio troškova prehrane tijekom obavljanja prakse: „Riječ je o važnoj obuci budućih mladih liječnika kvalitetnim modelom individualnog rada, stoga hvala Međimurskoj županiji što je prihvatila i financijski podržava projekt“, rekla je dr. Ana Jurin Martić.

„Čast mi je biti dio ove inicijative i član ovog kolegija jer je riječ o obrazovanju kao najvažnijem preduvjetu i za razvoj zdravstva. Podržavamo svaku suradnju te su nam dobrodošli i drugi fakulteti ukoliko su zainteresirani da i njima budemo nastavna baza“, dodao je dr. Danko Blažeka.

„Vjerujem da su studenti dobili nove vještine i znanja te smo zahvalni što su i nama pomogli u održavanju vrhunske razine usluge u našoj Županijskoj bolnici Čakovec. Biti nastavna baza jednom sveučilištu, odnosno fakultetu, velika je stvar i takvim oblicima suradnje treba težiti. U tijeku je jedan odličan projekt - vezan uz medicinu – u kojem se u našoj Metalskoj jezgri izrađuje software za medicinsku dijagnostiku, konkretno za praćenje intrakranijalnog tlaka,“ rekao je župan Matija Posavec te naglasio kako ulagana Međimurske županije u zdravstveni sustav nikada nisu bila veća te da je investicijski ciklus obuhvatio sve naše zdravstvene ustanove. „Upravo završavaju radovi na energetskoj obnovi bolnice te adaptaciji objekta Zavoda za javno zdravstvo kao i uređenju suterena u zgradi Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Krenuli smo u veliki projekt formiranja centra palijativne skrbi te izgradnju suvremenih prostora za sve bolničke laboratorije: patološko-citološki, transfuzijski te medicinsko-biokemijski,“ zaključio je župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content