Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veleposlanik Republike Slovenije u posjetu Međimurskoj županiji

Datum objave: 16. ožujka 2023.

Župan i veleposlanik dijele mišljenje da slovenski i hrvatski pogranični krajevi imaju jako dobru perspektivu kada je riječ o razvijanju modela suradnje i stvaranju zajedničke europske priče dvaju prijateljskih zemalja. Zajednički interes istaknut je i u što skorijem uklanjanju žilet-žice.

Danas je u nastupnom posjetu Međimurskoj županiji boravio veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Gašper Dovžan, koji je sa suradnicima održao radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, tijekom sastanka otvorene su teme nastavka suradnje pograničnih područja obiju zemalja, ranije već snažno razvijene putem Intereg projekata.

Na sastanku su sudjelovali župan Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Anita Perešin, zamjenica ravnateljice REDEA-e Ana Kralj, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, član uprave HAC-a Stjepan Baranašić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, pročelnik Službe gradonačelnice Grada Čakovca Svetislav Drakulić, direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat, veleposlanik NJ.E. Gašper Dovžan, ekonomski savjetnik Dušan Pšeničnik, ministrica-savjetnica Tamara Plankar, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman Plazibat.

 „Međimurska županija već je uspješno provela niz Interreg projekata s partnerima iz Slovenije te smo spremni za nastavak te nadgradnju suradnje jer ona, osim jačanja veza između ljudi u pograničnom području, daje dodatni impuls razvoju gospodarstva prijateljskih zemalja. U Međimurju i slovenske tvrtke otvaraju svoje pogone te zapošljavaju značajan broj ljudi, a tijekom 2021. godine iz Međimurske županije u Sloveniju je izvezeno robe u vrijednosti od skoro 600 milijuna kuna, što je tada predstavljalo povećanje od oko 19 posto u odnosu na 2020. Uz područje gospodarstva pogranične općine u Međimurju sa slovenskim susjedima razvijaju suradnju i na području kulture, obrazovanja, sporta i mnogih drugih“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Međimurju  je donedavno državna granica sa Slovenijom bila tek administrativni pojam, ali ne i barijera prijateljstvu, što je istaknuo i veleposlanik Gašper Dovžan: „Zahvaljujem Međimurskoj županiji što je pomogla slovenskim tvrtkama da i na vašem području razvijaju svoju proizvodnju. U pograničnim područjima granica ljudima nikada nije bila barijera, a ulaskom Hrvatske u šengenski prostor suradnja može biti još lakša. Međimurska županija je na trećem mjestu među hrvatskim regijama prema gospodarskim rezultatima suradnje sa Slovenijom i predvodnica u vašoj zemlji u mnogočemu, stoga vam čestitam i na nedavno osvojenoj nagradi za održivi turizam“, naglasio je veleposlanik Dovžan.

Župan i veleposlanik dijele mišljenje da slovenski i hrvatski pogranični krajevi imaju jako dobru perspektivu kada je riječ o razvijanju modela suradnje i stvaranju zajedničke europske priče dvaju prijateljskih zemalja.

Na sastanku su otvorene i teme vezane uz poboljšanje prometne povezanosti u pograničnim područjima, zajednički razvoj turizma te revitalizaciju starih graničnih prijelaza, a veleposlanik Gašper Dovžan dodao je da će se založiti i za što skorije uklanjanje žilet-žice što je i obećala nova slovenska Vlada.

Snaga Europske unije leži na snazi regija njezinih zemalja članica te je to koncept i filozofija koju njegujemo u Međimurskoj županiji“, dodao je župan Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content