Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sklopljen novi ugovor o sufinaciranju rada Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Datum objave: 6. ožujka 2023.

Danas su u prostorima Međimurske udruge za ranu intervenciju u Čakovcu ravnateljica MURID-a Silvija Pucko i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali novi ugovor o sufinanciranju rada u domeni rane razvojne podrške vrijedan 47.000 eura. Međimurska županija spomenute socijalne usluge podržala je s oko 300.000 eura tijekom zadnjih sedam godina, uz višemilijunski projekt gradnje centra za ranu razvojnu podršku u Pribislavcu koji ulazi u završnu fazu.

Danas su u prostorima Međimurske udruge za ranu intervenciju u Čakovcu ravnateljica MURID-a Silvija Pucko i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali novi ugovor o sufinanciranju rada u domeni rane razvojne podrške vrijedan 47.000 eura (354.121,50 kn). Prvi ugovor Međimurske županije i MURID-a sklopljen je još 2016. godine, u svrhu financijske podrške ove djelatnosti usmjerene djeci predškolske dobe s razvojnim poteškoćama. Usluge koriste roditelji i djeca triju županija: Međimurske, Varaždinske te Koprivničko-križevačke, te se sukladno sadašnjem kapacitetu tjedno radi s oko 150 djece.

Međimurska županija spomenute socijalne usluge podržala je s oko 300.000 eura (2.260.350 kn) tijekom zadnjih sedam godina.

Kontinuirana podrška Međimurske županije omogućila nam je sustavniji, profesionalan razvoj. Veliki je to iskorak i sjajan primjer dobre prakse u državi, na čemu smo zahvalni našoj Županiji, istaknula je ravnateljica MURID-a Silvija Pucko.

Župan Matija Posavec naglašava da je MURID predvodnik u cijeloj zemlji kada je riječ o ranoj intervenciji i zato je pomaganje rada u vrhu prioriteta Međimurske županije: „Važan je rad ovog sustava jer se njime djeci osiguravaju jednake mogućnosti i šanse za daljnji  život. Želimo da Međimurje ostane primjer dobre prakse u kvalitetom pristupu zato smo ušli u višemilijunski projekt izgradnje centra MURID-a u Pribislavcu koji je sada u završnoj fazi i težimo da do kraja godine bude u funkciji. Tek sada i država prepoznaje važnost rane intervencije te će ona biti dio novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a upravo je MURID zadnjih 15-ak godina radio na osvješćivanju važnosti ovakvih socijalnih usluga te implementaciji rješenja. Našom podrškom MURID-u namećemo inicijativu i pozivamo na zdrav razum da se sustavno, s državne razine, započne skrbiti i o ranoj intervenciji u djetinjstvu. Pred nama je zatvaranje financijske konstrukcije za novi centar MURID-a te smo uključeni u intenzivne pregovore u resornom Ministarstvu kako se ponovo – samo zato što smo predvodnici – ne bismo našli u neravnopravnom položaju u odnosu na druge hrvatske regije," rekao je župan Matija Posavec.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač dodala je da svakom djetetu treba osigurati mogućnosti za razvijanje sposobnosti te obiteljima treba pružiti podršku što je sadržano i u načelnima UNICEF-a: „Zato se trudimo oko završetka novog centra jer  je njegov značaj u zajednici neprocjenjiv.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content