Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ovogodišnje izdanje Županijske smotre LiDraNo za osnovne škole pokazalo raskoš kreativnosti učenika i predanosti mentora

Datum objave: 3. ožujka 2023.

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri za osnovnoškolce predstavljeno je 11 literarnih radova među kojima je pet radova predloženo za državnu smotru LiDraNo, zatim šest  novinarskih radova od kojih su tri predložena za državnu razinu smotre, četiri školska lista uz tri predložena za višu razinu, dvije radijske emisije među kojima nije izlučen prijedlog za državnu smotru, te četiri radijske igre od kojih su tri predložene za državnu razinu. Učenici su izveli i 21 scenski nastup.

Nakon međuopćinskih smotri u Osnovnoj školi Jože Horvata u Kotoribi i te u OŠ Nedelišće probrani su učenički radovi za županijsku smotru LiDraNo, koja je 3. ožujka održana u čakovečkom Centru za kulturu, a domaćin je ove godine Osnovna škola Donja Dubrava. 

Na ovogodišnjoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva sudjelovalo je 80 učenika te 37 mentora iz 18 osnovnih škola Međimurske županije. I novi LiDraNo pokazao je maštovitost, odvažnost i kreativnost kao rezultate predanog rada u nastavi.

Smotri je cilj njegovanje materinjeg jezika i jezične baštine te se radovi u nizu kategorija ne rangiraju, već komisija iznosi mišljenja i sugestivne komentare koji djeci daju jasne smjernice za razvoj vještina.

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri predstavljeno je 11 literarnih radova među kojima je pet radova predloženo za državnu smotru LiDraNo, zatim šest samostalnih novinarski radova od kojih su tri predložena za državnu razinu smotre, četiri školska lista uz tri predložena za višu razinu, dvije radijske emisije, te četiri radijske igre među kojima su tri predložene za državnu razinu. Učenici su izveli i 21 scenski nastup.

„Uvijek je LiDraNo kruna stvaralaštva, kruna truda koji  ulažu učitelji i učenici koji žive za dan smotre. Ovogodišnja županijska smotra okupila je više od 80 učenika, veliki broj radova te iznjedrila i naše kandidate za državnu razinu te mislim da svi možemo biti ponosni na učenike jer imaju entuzijazam i darovitost te volju da se posvete sadržajima koji ih obogaćuju iako nisu usko vezani uz nastavni program. To nam je podstrek da i dalje stvaramo bolje uvjete u našim školama od jednosmjenske nastave nadalje, da koliko god možemo pomažemo učenicima i roditeljima te zajedno stvaramo sretniju sredinu“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec na otvorenju županijske smotre LiDraNo u Čakovcu.

Predsjednica Povjerenstva ovogodišnje županijske smotre Suzana Karloci Kvakan naglasila je da je LiDraNo više od natjecanja: „Ovdje se ne zbrajaju bodovi. Ovdje nema točnog i netočnog. Postoji neka linija srca jer riječi se osjećaju, one nas, pretočene u tekstove ovih mladih ljudi, izgovorene da održe i probude one koji su ih davno stvorili, dižu u neke nove visine i pobjede duha za kojima ovih, ponekad, teških dana naročito čeznemo.“

Ravnateljica škole domaćina županijske smotre, Osnovne škole Donja Dubrava Mirjana Ribić naglasila je da nastavnici uvijek teže kvalitetnijem obrazovnom sustavu te ulažu sebe u taj put: „U našoj se školi posebno njeguje čuvanje baštine što je i cilj ove smotre učeničkih radova. Iz Donje Dubrave potekli su najveći čuvari međimurske popevke pokojna Teta Liza i naš vrsni glazbeni pedagog Antun Horvat Tonček koji su za svoj rad primili dva Porina“, rekla je ravnateljica Ribić.

U kategoriji literarnog stvaralaštva za državnu razinu smotre predloženi su sljedeće učenice: Ema Fegeš, Franka Mesarić, Ramona Matotek, Beata Horvat, te Karla Novak.

U kategoriji novinarskog izraza za državnu smotru predloženi su radovi učenika Maxa Varge, Lovre Podvezanca i Neve Novak.

Za državni LiDraNo kandidirana su tri školska lista: Ivančica, tiskani list OŠ Ivanovec kojemu je urednica učenica Eva Šafarić, zatim Klopotec, list OŠ Strahoninec koji uređuje učenica Elena Vrtarić, te Prvi koraci, list OŠ Petar Zrinski Šenkovec kojemu je urednica učenica Elena Abramović.

U kategoriji radijske igre komisija je za državnu smotru predložila radove  Ele Zoričić i Liv Kolarić, zatim Roka Petrovića i Filipa Lea Korenta, te radijsku igru Emili Šečić i Davida Kovačića.

Smotru učeničkog stvaralaštva pratila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga, načelnica općine Donji Vidovec Bojana Petrić te načelnik općine Selnica Ervin Vičević.

Prisutne su kroz program svečanosti vodili učenici – Alex Turek i Victoria Lacković, a u kulturno-umjetničkom programu nastupila je Magdalena Horvat, školski tamburaški sastav pod vodstvom učitelja Antuna Horvata te školski folklor nižih razreda pod vodstvom učiteljice Koraljke Jakupak Popović.

Danas će se održati i Županijska smotra LiDraNo za srednje škole uz domaćinstvo Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Na smotri će sudjelovati sve međimurske srednje škole, a predstavit će se 73 učenika sa 22 literarna rada, deset samostalnih novinarski radova, jedna radijska emisija i dva školska lista.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content