Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Skupština dala suglasnost za veliki ciklus projekata koji će podići kvalitetu života, te povećanje potpora studentima

Datum objave: 2. ožujka 2023.

Jednoglasno je donesena i odluka da se redovnim studentima dodijeli jednokratna pomoć od 100 eura uz besplatno neograničeno putovanje vlakom diljem Hrvatske, potpore koje su na raspolaganju za više od 2.300 studenata. Time je paket mjera usmjerenih podršci studenata značajno povećan u odnosu na proteklo razdoblje.

Na 11. sjednici Skupštine Međimurske županije, održanoj u četvrtak, 2. ožujka, u aktualnom satu vijećnici su otvorili nekoliko tema, među kojima, pitanje uređenja mreže pruga i državnih cesta (vijećnik Željko Pavlic), zatim pitanje izrade županijskog Prostornog plana kao preduvjeta razvoja jedinica lokalne samouprave (vijećnik Ljubomir Kolarek) te sigurnosti u prometu zbog učestalih naleta vozila na divljač te nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenog zaštiti (vijećnica Andreja Marić). Upozoreno je i na problem dijela stanovnika općine Orehovica - koja sada, po odluci resornog Ministarstva, pripada  u nadležnost  Zavoda za socijalni rad u Prelogu - iako su prometne veze u tom pravcu loše (vijećnica Nina Plaftak).

U usmenim pojašnjenjima tijekom aktualnog sata župan Matija Posavec naglasio je da je i u Međimurskoj županiji u interesu donošenje kvalitetnog Prostornog plana koji će u obzir uzeti sve konstruktivne prijedloge.  Na komentar vijećnika Ljubomira Kolareka da bi trebalo istaknuti korektan odnos Vlade RH prema Međimurju, župan Matija Posavec je pozvao vijećnika da pomogne da se što prije potpiše ugovor za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje,  da se u petu brzinu stavi razvoj prometne infrastrukure u Međimurju, te da se založi da naša Županija zadrži upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec kako ne bismo ostali u neravnopravnom položaju u odnosu na druge regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Na pitanja vezana uz zdravstvo župan Posavec je odgovorio da naša mreža u primarnoj zdravstvenoj zaštiti funkcionira jer se uspješno pokrivamo postojećim kapacitetima: „U mreži primarne zdravstvene zaštite imamo 55 ambulanti, no devet liječnika je u dobi od 60 godina života, tako da intenzivno radimo na modelima za popunjavanje mreže primjenjivima u narednom razdoblju. Nova ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh ima dobre ideje i vrlo je aktivna pa je već u tijeku formiranje mobilnog palijativnog tima, a do ljeta ćemo otvoriti i ambulante za kronične bolesnike te pronaći opciju za pomoć pri administriranju kako bismo dodatno rasteretili liječnike“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Prihvaćeno je izvješće o radu župana u drugoj polovici protekle godine u kojem su apostrofirani razvojni dosezi u najvažnijim područjima, što najbolje ilustriraju brojke: poduzetnicima i obrtnicima plasirano je ukupno 1.418.250 kuna potpora (s uračunatim potporama za financijske instrumente), dok su potpore za poljoprivrednu proizvodnju dosegnule 2.210.000 kuna, u turizam je plasirano 400.000 kuna, u područje obrazovanja ukupno 2.944.616 kn. Potpore dane sportskim udrugama te udrugama civilnog društva u ukupnom iznosu dosegnule su 2.611.497 kn itd.  Krajem prošle godine otvoren je i novi investicijski ciklus u zdravstvu.

Vijećnici Skupštine Međimurske županije jednoglasno su dali podršku velikom ulagačkom ciklusu, koji je predstavila pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Anita Perešin, višemilijunskim projektima koji će rezultirati uređenjem preostale četiri zgrade na prostoru biše vojarne u Čakovcu, proširenjem i uređenjem zelenih površina na toj lokaciji te na prostoru bivšeg hipodroma u Čakovcu, kao i na Matulovom gruntu u Frkanovcu. Suglasnost je dana za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz europskih fondova za projekte koji će građanima podići kvalitetu života raskošnom parkovnom  arhitekturom i nizom novih sadržaja u Centru znanja.

Jednoglasno je donesena i odluka da se redovnim studentima dodijeli jednokratna pomoć od 100 eura uz besplatno, neograničeno putovanje vlakom diljem Hrvatske, potpore koje su na raspolaganju za više od 2.300 studenata. Time je paket mjera usmjerenih podršci studenata značajno povećan u odnosu na proteklo razdoblje.

Donesene su odluke o načinima financiranja decentraliziranih funkcija u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u vlasništvu Međimurske županije kao i o minimalnim financijskim standardima i kriterijima decentraliziranog financiranja Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec. „Ovom Odlukom utvrđuju se minimalni financijski standardi za investicijsko ulaganje u obrazovne i zdravstvene ustanove u vlasništvu Međimurske županije,“ pojasnio je predsjednik Skupštine MŽ-a Dragutin Glavina.

Vijećnici su potvrdili i prijedlog odluke kojom Međimurska županija Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike daje na korištenje zgrade bivšeg Doma zdravlja u Ulici Matice hrvatske u Čakovcu, kako bi se formirao centar za pružanje usluga u zajednici koji bi osnovalo Ministarstvo.

Uz usklađivanje visine turističke pristojbe s aktualnim pravilnikom, prihvaćen je prijedlog da Međimurska županija izađe iz Pannon europske grupacije jer – kako je pojasnio zamjenik župana Josip Grivec - grupacija nije ostvarila uspjehe na natječajima.

ŠTO NAS OČEKUJE?

U očekivanju smo natječaja za obnovu naših škola te smo pripremili projektnu dokumentaciju za 12 osnovnih i tri srednje škole, za energetsku obnovu prijavili smo 17 javnih zgrada, a uz potpisivanje ugovora za ranije spomenute velike projekte vezane uz europska sredstva namijenjena ublažavanju posljedica klimatskih promjena, 19 vrtića će se dograđivati ili graditi, što je samo dio investicijskog ciklusa u ovoj godini“, rekao je župan Matija Posavec.

Sljedeća sjednica Skupštine Međimurske županije održat će se 13. travnja, na 30. obljetnicu konstituiranja prvog saziva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content